Ja si po zhduket Deti i Aralit (+Video)

NASA ka publikuar një video në të cilën shihet se si deti i Aralit që nga viti 2000 deri më sot po zvoglohet dhe po ndahet në dy liqej të ndarë.
Liqeni është duke u zvogëluar që nga vitet e gjashtdhjeta kur Bashkimi Sovjetik i ka ndrruar rrjedhën dy lumejve të mdhej të cilët kanë “ushqyer” liqenin,Amur Darja dhe Sir Darjën,në mënyrë që ti ujisnin fushat në Uzbekistan dhe Turkmenistan.

Dhe pasojat e kësaj janë afatgjata.Deti i Aralit është tharë,përderisa bota shtazore e saj gati sa nuk është zhdukur plotësisht.Saliniteti i ujit të tij është rritur,mu sikur koncentrimi i mbeturinave dhe pesticideve.
Përveq kësaj,kripa e cila ka mbetur në teren të tharë tani bartet tutje dhe shkatërron kualitetin e tokës së punueshme.
Megjithate në këtë pamje të errët ka edhe pakëz shpresë.Më 2005 është nisur projekti i ndërtimit i digës,të cilën e financon bnka Botërore dhe duke ju falemnderuar kësaj 15 lloje të peshkut janë këthyer në Liqenin e Aralit.Faza e dytë e projektit do të duhej të vazhdojë me rimkëmbjen e Aralit Verior.

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close