Lumi i kuq misterioz në Rusi dhe banorët e trembur të Norilsk…

Banorët e trembur të një qyteti rus brenda Rrethit Arktik kanë postuar fotot e një lumi lokal që ka kthyer në mënyrë misterioze në ngjyrë të kuqe të gjakut.

Fotografitë e publikuara në mediat sociale ruse duket se tregojnë lumin Daldykan pranë qytetit të Norilsk . Autoritetet ruse ende nuk kanë treguar një arsye për paraqitjen e pazakontë të lumit, por njerëzit lokalë shpejt e kanë lidhur atë me një fabrikë gjigante të metaleve në rrjedhën e sipërme. Ministria e Mjedisit e Rusisë tha se po hetonte botën bimore si shkak i mundshëm.

ht_redriver_ml_160907_16x9_992

Norilsk është i njohur si një nga qytetet më të ndotura në tokë, me fabrika të ndërtuar përreth të cilat kryesisht i përkasin së kompanisë metaleve të madhe të Norilsk Nikel. Disa banorë të Norilsk shkruan në një grup lokal të mediave sociale që ata besojnë në hija biblike e lumit është e lidhur me rrjedhjen nga një fabrikë e shkrirjes aty pranë .

Disa sugjeruan se ngjyra ishte duke u krijuar nga ujërat e zeza të përzier me mineral ose minerali rrjedh në lumë nga fabrika e Metaleve.

Postimet kanë bërë që Ministria e Mjedisit Rusisë për të përgjigjet , duke lëshuar një deklaratë duke shpallur se po heton dhe se informacioni paraprak sugjeron se shkaku ishte një rrjedhje nga gypat e mbeturinave që i përkasin Norilsk Nikel. Një filial i kompanisë mohuar se ndotja është shkaktuar nga një aksident që përfshin fabrikën Hope, sipas deklaratës. Ministria tha se është ende duke punuar për të gjetur burimin e ndotjes

Banorët vendas,dhe ata indigjen lokal kanë shkruar në media sociale se ata janë të sigurtë se ngjyra e kuqe e lumit vjen nga hapësirat e fabrikës së metaleve,duke potencuar se kjo nuk ishte hera e parë që ata e kanë kontaminuar ujin e rgjionit.

Përderisa një user me emërin Belikov kishte shkruar “Edhe Në dimër bora është gjithshtu e kuqe.Në njëren anë duket shumë e bukur,por në anën tjetër është kimike”.

Grigory Dukarev nga assosiacioni i njerëzve indigjen nga ujdhesa Taimir ,i ka thënë ABC News se ai është duke u përgatitur për ti dërguar një ankesë formale autoriteteve rajonale,duke kërkuar nga ta për të hetuar rastin.Më heret atij i ishte thënë se rrjedhja nga fabrika nuk ishte e dëmshme dhe se shkakton dëm minimal ekologjik.Por ai shton se është skeptik në këtë.

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close