ARKEOLOGËT KANË ZBULUAR NJË TUNEL SEKRET NËN GËRMADHAT E KRYEQYTETIT TË CIVILIZIMIT HITIT

Arkeologët që punojnë në gërmime në kryeqytetin e ish-Perandorisë Hitite në Alacahöyük, Turqi, kanë zbuluar një sekret 2.300-vjeçare një “potern” tunel, ( potern-është një derë pasme e vogël që ishte ndërtuar në muret e një fortifikimi, diskret dhe se lejonte banorët e kështjellës, dalëin pa dijeninë e rrethuesit- vr. e redaksisë) raporton Hurriyet Daily News.

hat1

“Ky tunel është një zbulim i madh në aspektin e arkitekturës Hitite,” tha Aykut Çınaroglu, kreu i gërmimeve. “Kurrë nuk kam menduar se unë do të gjej një potern, por unë e bëra.”

Tuneli sekret shtrihet rreth 75 këmbë, por arkeologët besojnë se ai është edhe më i gjatë. “Ne do të shohim se çfarë do të gjejmë në fund. Poternet janë vendosur nën kështjellë, duke u shtrirë në qytet. Ne kemi gjetur më parë një tabletë në formë pyke ketu, duke shfaqur një mbret i cili u shpjegon priftërinjve se çfarë duhet bërë gjatë ceremonive. Ky tunel i fshehtë mund të ketë pasur pasur një funksion të shenjtë, “tha Çınaroglu.

Arkeologët do të fokusohen në tunel gjatë sezonit të ardhshëm, dhe duke bërë kështu shpresoj që të mësojnë më shumë për epokën e Epokës së Bronzit dhe epoken Hati, i cili erdhi diku 350 -400 vjet para bijve të Hititëve. “Ne deri më tani kemi gërmuar në zona shumë të kufizuara, por ne do të përpiqemi për të përparuar dhe për të arritur këtë epokë me më shumë metoda shkencore,” tha Çınaroglu.

 

proinformacion.com

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close