Ky është studimi që tregon se si medicina tradicionale kineze vret qelizat e kancerit

Hulumtuesit në Universitetin e AdelaideS kanë treguar se një përzierje komplekse e komponimeve bimore që rrjedh nga praktika e lashtë klinike në Kinë – një mjekësi tradicionale kineze – punon për të vrarë qelizat e kancerit.

chinese-herbs-1920x810_c

Kompleksi kushen injeksion (CKI) është aprovuar për përdorim në Kinë për trajtimin e tumoreve të ndryshëm të kancerit, zakonisht si një zëvendësues për në kimioterapinë perëndimore – por se si ajo punon ende nuk e njohur.
Ky studim, i publikuar në revistën Oncotarget, është një nga të parët për të karakterizuar veprimin molekular të medicinës tradicionale kineze se sa për ta thyer atë poshtë për pjesët përbërëse të tij.
“Shumica e mjekësisë tradicionale kineze bazohet në qindra ose mijëra vjet përvojë me përdorimin e tyre në Kinë”, thotë udhëheqësi i studimit Profesor David Adelson, Drejtor i Zhendong Australia – Qendra e Kineze për Bazat molekulare të mjekësisë tradicionale kineze.
“Ka shpesh shumë dëshmi që këto ilaçe kanë një përfitim terapeutik, por nuk egziston të kuptuarit se si apo pse.
“Nëse ne e thyejm dhe testojmë komponentet e shumë barnave tradicionale kineze, ne do të gjejmë se komponimet individuale nuk kanë shumë aktivitet në vetvete. Është kombinim i komponimeve të cilat mund të jenë efektive, dhe potencialisht do të përfshiheshin edhe disa efekte anësore.
“Ky është një nga studimet e para që tregojnë mënyrën molekulare të veprimit të një përzierje komplekse e komponimeve me bazë bimore – në këtë rast ekstrakte nga rrënjët e dy bimëve mjekësore, Kushen dhe Baituling – duke aplikuar atë që është njohur si një qasje në sistemet e biologjisë . Kjo është një mënyrë për të analizuar sistemet komplekse biologjike që përpiqet të marrë parasysh të gjitha aspektet e matshme të sistemit në vend se duke u fokusuar në një variable të vetme. ”
Qendra kineze për Zhendong Australia për mjekësi Molekulare tradicionale kineze u krijua në Universitetin e Adelaides në vitin 2012 në një bashkëpunim me Shanxi Kolegjin për mdicinë tradicionale kineze-dhe kompanisë farmaceutike Zhendong .
Qendra është themeluar me donacion të kompanisë farmaceutike Zhendong, me qëllim të të kuptuarit se si punon mjekësia tradicionale kineze , dhe synim afatgjatë është integrimi i mundshëm në mjekësinë perëndimore.
Hulumtuesit anë kpërdorur teknologji të lartë të sekuenca teknologjike e brezit të ardhshëm për të identifikuar gjenet dhe rrugët biologjike në shënjestër nga CKI kur zbatohet në qelizat e kancerit të gjirit rritur në laborator.
“Ne treguam se modelet e expresionit të gjenve, shkaktuar nga CKI ndikojnë në të njëjtat rrugë si kimioterapia perëndimore, por duke vepruar në gjene të ndryshme në të njëjtën rrugëë,” thotë profesori Adelson.
“Këto gjene rregullojnë ciklin qelizor të ndarjes dhe vdekjes, dhe duket se CKI ndryshon mënyrën se si cikli i qelizave është e rregulluar për të nxitur qelizat e kancerit, poshtë shtegut të vdekjes qelizore, pra duke vrarë qelizat.”
Profesor Adelson thotë se kjo teknikë mund të përdoret për të analizuar mekanizmat molekular e ilaçeve të tjera tradicionale kineze, potencialisht duke hapur rrugën e tyre për përdorim në mjekësinë perëndimore.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close