Studiues dhe fakte që dëshmuan se Shqipja është pasardhëse direkte e Pelasgo-Yllirishtes!

Fjalori pelasgisht-shqip i Krispit (sipas Liljana Peza 2014) që dëshmon në mënyrën ma të qartë se pelasgishtja dhe shqipja janë e njëjta gjuhë.I dallon vetëm hapësira kohore shumë e gjatë e e cila krijoi nuanca të natyrëshme gjuhësore.

gjuha pelasge

Fjalori pellazgjisht-shqip i Krispit

Më poshtë njerëz të mëdhenj dhe studiues të shquar që e pohuan dhe e faktuan këtë lidhje;Pelasgo-Ylliriano-Shqipe.

-Franz Bop Gjerman shkroi që gjuha shqipe është gjuha më e vjetër e Europes.

-D. Camarda Italian Argumenton nga shkrimet e vjetra se gjuha shqipe,është një nga gjuhët më të vjetra në botë.

-Eduard Schneider Francë Ai në librin “Die Pelasgen und ihre nachkommen”, shkruan se gjuha shqipe,është fakti më i  pastërt dhe më e besueshëm i gjuhës pelasge.

-Gottfried Wilhelm Leibniz shkruan se gjuha shqipe rrjedh nga yllirishtja.

-Hans Erik Tunman,Historian Suedez, e kishte hulumtuar gjuhen shqipe në shkrimet Latine,Greke dhe Bizantine,Dhe ka  ardhë në përfundim se shqiptarët janë pasardhësit e Pelasgo-Yllirve.

-Johann Georg von Hahn ,Një diplomat Austriak dhe Albanolog. Hahn më 1847 ishte Konsul në Janinë, më 1851 në Syra  dhe nga 1869 konsul gjeneral në Athen. Ai merret si themelues i Albanien-Forschung ( Studime Shqiptare) . ai mblodhi  material në vendndodhje, mësoi shqip dhe vërtetoi se gjuha shqipe i takon familjes së gjuhëve indogjermane.Në  “Albanesische Studien”, ai shkruan se gjuha shqipe vjen nga Yllirishtja e yllirishtja nga ajo Pelasge.

-Giuseppe Schiro (Sicilia, 1865-1927).
-Holder Pedersen (Denmark, 1867-1953).
-Norbert Jokl (Albanolog,Austri 1887-1942)
-Gustav Meyer (Graz, 1850-1900) (Linguist austrian).
-Giuseppe Catapano (Itali)
-Mathieu Aref (Francë)
-Robert d’Angély (Francë)
-Aristhid Kola (Greqi)
-John Wilkes (G B)
-Aleksandar Stipcevic (Kroaci)
-Edwin E. Jacques (USA)

Xh.Arifi

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS:
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close