Nekropoli Solnitsata në bullgari ndoshta vendbanimi më i vjetër në botë që përpunoi arin?!

Nekropolet, apo qytetet e të vdekurve, shfaqen në të gjithë botën nga kohët e lashta deri në ditët moderne. Disa shtrirë gjërë e gjatë për shkak të mbipopullimit, ndërsa të tjerët ishin planifikuar në mënyrë precize. Në disa raste, ato janë kopje e saktë e botës së të gjallëve. Ku ne zgjedhim për tu varrosur, me cilët, dhe me cilat objekte që zbulon shpresat tona, frikën dhe dëshirat.
Edhe në veri të Provadia, Bullgari, arkeologët zbuluan një nekropol nga Solnitsata (“minierë kripe”), vendbanimin më të vjetër të njohur në Evropë. Vendi daton në 4300 para Krishtit, një mijëvjeçar para civilizimit të ashtuquajtur grek.Muri i trashë dhe i gjatë, përreth qytetit të afërsisht, 300 banorëve sugjeron se ata kanë ruajtur burime të vlefshme.

5a-solnitsata

Besohet se ata kanë shitur kripë, një mineral i vlefshme që është përdorur shpesh si monedhë në ato kohë.Gjetja më intriguese në nekropolin Solnitsata është një varëse ari 24 karat e cila besohet të jetë 200-300 vjet më e vjetër se vet nekropoli. Kjo e bën atë arin më të vjetër të përpunuar në Evropë, nëse jo në tërë botën. Zbulime të ngjashme, ari në rajonin e Varnas dhe Tell Yunatsite nekropolet sugjerojnë praninë e një shoqërie komplekse parahistorik .Analiza sekeletore zbuloi gjithashtu se banorët e Solnitsata e pinin qumështin e lopës gjatë,shumë më përpara se çdo shoqëri tjetër.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close