Shkencëtarët japonez thonë se edhe Hëna i shkakton tërmetet

Ka ca ditë që rajoni ynë goditet nga termetet.Për tërmetet në përgjithësi shkencëtarët Japonez kanë një spjegim të tyrin dhe thonë se tërmetet ndodhin më shpesh kur Hëna është e re apo e plotë.Këtë ata e kanë shkruar në studimin e tyre të publikur në revisten Nature Geoscience.

full-moon-water

Ata e kanë studiuar ndikimin e baticës në aktivitete seizmike duke vlerësuar se kjo mundë të kishte ndihmuar në vlerësimin e rrizikut nga tërmeti.
Në studim thuhet se nuk duhet nënvlersuar ndikimin e Hënës dhe Diellit e as gravitetin e Tokës në rastin e tërmeteve potenciale.
“Kemi dëshmuar se ka lidhje në mes të baticës dhe batitës së ulët,frekuencës,dhe magnitudës së tërmetit” ka thënë për FP shkencëtari atoshi Ida nga uni në Tokio.
Ai ka thënë se disa tërmete më të mdhenj në 20 vitet e fundit kanë ndodhur në kohë batice.
Shkencëtarët kanë bërë një listë të tërmeteve më të fortë të cilët kanë ndodhur gjatë kohës së baticës së lartë ose asaj të ulët,nga të cilët është edhe ai në Sumatra,nga 26 dhjetori i 2004 ku kishin pësuar 220 000 njerëz si dh ai në Kili më 2010 ku kishte mëse 520 viktima.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close