Zbulim i rrallë:Mozaik i lashtë i gjetur në një Sinagogë i cili paraqet Aleksandrin e Madh

Një mozaik fantastik është zbuluar gjatë gërmimit në një sinagogë të lashtë në Izraelin verior i cili mund të portretizojë Aleksandrin e Madh.

Ekspertët janë tronditur nga zbulimi i këtij mozaiku e cili është zbuluar në katin e sinagogës shekullit të pestë në Huqoq. “Cilësia e mozaikut është e jashtëzakonshëme, fakti se ajo mund të përshkruajë një takim në mes të Aleksandrit të Madh dhe kryepriftit hebre është gjithashtu e mahnitshme,” tha Drejtorja e Gërmimeve,nga Universiteti i Karolinës së Veriut në Chapel Hill Profesoresha Jodi Magness të dielën për Fox News .

alexander-in-synagoge

Mozaiku i supozuar Alexanderit të Madh është e para storie jo-biblike e gjetur ndonjëherë dhe e cila dekoron një sinagogë të lashtë.

Magness shpjegoi se mozaiku është i ndarë në tre shirita horizontal, të njohur si regjistra, që lexohen nga poshtë lartë. Top regjistri,i cili është më i madh, tregon një takim mes dy figurave meshkuj që janë më të mëdha se figurat e tjera të portretizuar, kështu duke theksuar rëndësinë e tyre.

Mozaik i rrallë që përshkruan Arkën e Noes zbuluar në sinagogën e lashtë
Crusader epokës granatë dore befason arkeologët
Skeleti i lashtë grek mund të jenë mbetjet e sakrificës njerëzore të Zeusit
Arkeologët zbulojnë lashtë, furrë unik dhe punëtori në Izrael
Një figurë, një burrë i moshuar me mjekër veshur tërësisht me të bardha, besohet të jetë një kryeprift judë. Magness shpjegoi se figura tjetër , i cili është më i ri, por edhe me mjekër, është i veshur me një veshje të përpunuar ushtarake dhe ofron zbukurime të një mbreti, të tilla si çallmë, ose shirit që tregon sovranitetin, dhe një mantel të purpurt.

“Ai është i shoqëruar nga të gjitha llojet e figurave që tregojnë se ai është një mbret i epokës së aleksandrit – ka një formacion ushtarak pranë tij, ka elefantët betejë,” tha Magness. “Këto janë të gjitha gjërat që janë të lidhura me mbretërit koha e Aleksandrit të Madh.”

Megjithatë, profesori vëren se takimi në mes të kryepriftit dhe Aleksandrit të Madh i përshkruar në mozaik ndoshta kurrë nuk ka ndodhur. “Kjo ishte një histori që ka qarkulluar shumë në lashtësi,” tha ajo. “Në shekujt pas vdekjes së Aleksandrit të Madh, kur ai u bë i famshëm dhe mori epitetin” i Madh “, nga që Judenjtë kërkonin ta lidhin veten e tyre me Aleksandrin edhe historitë filluan të qarkullojnë në lidhje me një takim si ky duke duke zënë vendin e tyre.”

Por Jo të gjithë janë të bindur se mozaiku tregon mbretin e famshm Lekën. Historiania e artit Karen Britt inga Universiteti i Karolinës Perëndimore, ie cila është specialiste mozaikësh të gërmuar, beson se mbreti Antioku VII është përshkruar, sipas National Geographic. Antioku VII udhëhoqi sulmin Seleucid në Jeruzalem në 132 B.C. dhe Britt beson se mozaiku tregon atë duke negociuar një armëpushim me priftin e lartë çifut dhe me liderin e Judejëve John Hyrcanus I.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close