A e dini pse tosti na pëlqen kaq shumë?

Buka është një nga zbulimet mëë njerëzimit .E Bardhë, e zezë, e kallamoqit, me fara çfardo që preferoni, ju mund të blini. Buka është sot në të gjitha familjet pjesë elementare e ushqimit të përditshëm. Edhe në lutje thuhet”Bukën tonë të përditshme na jep sot”, e që natyrisht dhe në aspektin thjesht konkret, dhe jo vetëm figurativ, ka justifikimin e saj.

toastfront-large

Edhe më mirë se buka, neve na pëlqen buka ethekur-tosti . Gjatë tostimit buka kalon nëpër një proces që është i ngjashëm me karamelizim. Ky është një reaksion kimik në mes të aminoacideve dhe sheqerit në bukë. Prandaj tosti ka shije të ndryshme dhe më të plotë. Caramelizimi është një proces në të cilin të sheqeri nxehet që lindin dhe në këtë mënyrë të krijojnë aromë. Kështu ndryshon edhe efekti neutrin. Më së miri rreshket tosti, kur ai pjeket në një temperaturë midis 110 dhe 170 grade Celsius. Pastaj një reaksion kimik të shpejtë që tërheq më shumë ujë nga buka, duke e bërë atë akoma më të shijshëm. Përkëtë arsye edhe pëlqehet shumë buka toost , nëse ka mundësi të zgjedhet në mes bukës tost dhe asaj të pa tostuar.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close