Marsi kishte liqej,dhe rrjedha uji të borës së shkrirë shumë më vonë se sa deri më tani është menduar

jPASADENA, Calif, shtator 15 (për UPI) – Hulumtuesit në NASA kanë gjetur prova se uji rrodhi në Mars më shumë kohët e fundit se sa mendohej më parë – ndoshta miliona vjet më afër kohëve të fundit.

mars-hosted-lakes-snowmelt-fed-streams-much-later-than-previously-thought

Shkencëtarët kanë dokumentuar më parë për një epokë të lashtë në historinë e Marsit ku janë shfaqur kushte jashtëzakonisht të lagështa. Por vëzhgimet e reja – të mbledhura nga Zbulimiet e Mars Orbiter dhe analizuar nga shkencëtarët në Laboratorin Propulsioni Jet – kanë zbuluar praninë e liqeneve dhe shkrirjes së bores- rrjedhat ushqyese një miliard vjet më vonë.

“Ne kemi zbuluar luginat që mbanin ujë në pellgjet e liqeneve,”tha në një deklaratë për shtyp studiuesi Sharon Wilson, një shkencëtar me Institucionin Smithsonian dhe Universitetin e Virxhinias, “Disa pellgje liqenesh janë mbushur dhe filluan të rrjedhin, duke treguar se ishte një sasi e konsiderueshme e ujit në sipërfaqe gjatë kësaj/asaj kohe.”

Hulumtuesit kanë regjistruar në qendër të luginës sistem të lashtë me liqene dhe përrenj .Analiza e luginave të lashta sugjerojnë se ndërsa liqenet ishin të mëdha, rrjedhat që kanë mbushur ato ishin sezonale. Hulumtuesit gjithashtu kanë marr me mend se klima ishte e ftohtë dhe se lumenjt mund të kenë qenë ushqyer nga bora, jo nga shiu.

“Shkalla në të cilën uji rrodhi nëpër këto lugina është në përputhje me sasinë nga shkrirja e borës”, ka thënë Wilson. “Këto nuk janë lumenj të shpejtë. Ata kanë modele të thjeshta të kullimit dhe nuk formojnë sisteme të thella ose komplekse të tilla si rrjetet e lashta të luginës nga Marsi i hershëm.”

Një analizë e kratereve në luginat e lashta tregojnë se në sistemin e liqenit qendror rrjedh ujë në mes të dy dhe tre miliardë vjet më parë. Shkencëtarët nxorren studimin e tyre të liqeneve luginor në një shkrim, tëpublikuar këtë javë në Revistën e Kërkimeve Gjeofizike: Journal of Geophysical Research:Planets.

Shkencëtarët kanë lokalizuar sisteme lugine të ngjashme në dukje gjithandej në Mars, duke sugjeruar se këto sisteme të ujërave të ëmbla ishin në një shkallë globale.

Tani, shkencëtarët janë duke kërkuar për të shpjeguar se si një planet i ngrirë më parë erdhi në një gjendje ku ka ujë të rrjedhshëm, dhe nëse apo jo kjo epokë e re identifikuar e lagësht mund të ketë strehuar jetën microbiale.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close