Fustanella e Idriz Seferit dhe trimëria e pa shoq e tij

Fustanella është një veshje tradicionale ndër shqiptar dhe dihet se ajo ka një rrjedhë historike që nga lashtësia.
Dhe thotë njeriu se ata janë përdorur nga popullata shqipëtare nga jugu dhe Greqia e sotme.Por jo!
Në një rrëfim që së fundëmi ma rrëfeu babai im ,ibrahimi del se edhe njëri nga fytyrat më markante të historisë sonë nga lëvizja për liri dhe pavarësi nga Perandoria Osmane si dhe nga forcat tjera gllabëruese fqinje,gjenerali dhe luftëtari dhe prijësi i madh Idriz seferi,në një kohë të jetës së tijë ka veshur fustanellën.

idriz-seferi

Rrëfimi të cilin babai im Ibrahimi e kishte dëgjuar dhe mbajtur mend nga babai i tij,Shabiu e shfaqë trimin e madh në këtë pamje:
“Në një ndejë odash në Zhegër në kohërat kur ai pushonte nga betejat e parreshtura për liri po u rrëfente të rinjëve se në një kohë gjatë një lufteje kudër ushtrisë turke ai ka pasur të veshur fustanellë me 90 kina (Palë,sigurisht).Të rinjtë më pastaj e kanë pyetur Idrizin:”Epo mirë axha Idriz po si ia arrinit të iknit me një fustanellë me 90 palë?”
Idriz Seferi si i mprehtë dhe trim që ishte u kishte thënë se ai dhe bashkëluftëtarët e tij nuk e kishin të nevojshme një gjë të tillë,sepse ai nuk kishte ikur kurrë.

Për tu vërtetuar kjo,i vjen radha përleshjes tjetër të Axhës Idriz këtë radhë me ushtarët Bullgar.Përderisa ishte në komunë ai ishte rrethuar nga ushtarë Bullgar.Ky ka dalë në ballkon të ndërtesës së komunës së Bashku me njrin nga bashkëluftëtarët besnik të tijë dhe ua ka hudhur,Bullgarve kutinë e duhanit,ata në atë moment kanë reaguar në panik duke menduar se është bombë dhe këtë moment e ka shfrytëzuar axha idriz dhe s’bashku me bashkëluftarin ua ka shkrepur muzerre me rafal dhe shpejtë,e cila i ka detyruar ushtarët Bullgar të shtriheshin për tokë,të cilën gjë e ka shfrytëzuar trimi dhe ka rënë shpejtë shkallëve poshtë dhe duke shkelur mbi trupat e ushtarëve Bullgar ka arritur të qajë rrethimin dhe shkoj në lirinë e tij të pa shkelshme.
kështu njëri nga të rinjët që kishte qenë në odën ku axha Idriz u kishte thënë se Idrizi nuk ikën
kurrë,kishte qëlluar aty pranë kur gjenerali kishte shpërthyer rethimin dhe ishte bindur për këtë,s’bashku me fjalët e axhës Idriz që i tha atij kur e pa duke u larguar se”unë nuk kam ikur kurrë”…

Xhelil Arifi/PROINFORMACION.COM

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close