Një Anie kosmike e NASA-s shkrepë pamje të vrimës së zezë duke ngrënë yje,dhe duke grumësitur flakë

“Është sikur vrima e zezë pastron dhomën e saj duke hedhur flakët.”


Sipas NASA-s, kur vrimat e zeza gëlltisin yjet, ato lirojnë një vrull energjie,një shpërthim që përmban rrezatimit të lartë të energjisë, duke përfshirë dritë ultravjollcë dhe X-ray . Tani, astronomët kanë qenë në gjendje për të vëzhguar flakërime drite për herë të parë.

Dy studime kanë hetuar këto gurmsitje galaksie, të cilat shkatërrojnë pluhurin hapësinor më të afërmin nga vrima e zezë. Pak më tej, nxehtësia nuk është aq intensive dhe pluhuri mund të mbijetojë.

57df925a1800002f003156dd

Duke përdorur të dhënat nga NASA Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE), astronomët ishin në gjendje për të matur rrezatimin këtë”pluhur të nxehtë” kur kryet. Pluhuri, i cili nuk mund të shihet me sy të lirë, formon një predhë që shtrihet disa trilion milje nga vrima e zezë, ose rreth një vit e gjysmë dritë larg, ka deklaruar NASA .

“Vrima e zezë ka shkatërruar çdo gjë në mes vete dhe këtë predhë pluhuri” tha në një deklaratë për shtyp të NASA-s Sjoert van Velzen, postdoktorant Akademik në Universitetin Johns Hopkins dhe autori kryesor i një prej studimeve, . “Është sikur vrima e zezë e ka pastruar dhomën e saj nga flakët hedhura.”

Duke kzaminuar këtë predë pluhuri mund të japi shkencëtarëve të dhëna rreth vrimës së zezë dhe ushqimeve të saj.

“Studimi ynë konfirmon se pluhuri është atje, dhe se ne mund ta përdorim atë për të përcaktuar se sa energji u gjenerua në shkatërrimin e yllit”, tha Varoujan Gorjian, një astronom në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s dhe bashkë-autor i shkrimit, në deklaratë për shtyp.

Ky studim gjeti tre flakërime, ndërsa një studim i dytë – i udhëhequr nga Ning Jiang i Universitetit të Shkencës dhe Teknologjisë në Kinë – ka gjetur një të katërtën.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close