Kokat e sëpatave nga epoka e bronztë gjetur në Coity, janë deklaruar thesar

Paul Howells bëri zbulimin në një fushë në Coity, Bridgend, më 8 maj të vitit 2015.
Grumbulli përfshinë një sëpatë të madhe bronzi të sheshtë me një teh të gjerë brisk dhe një sëpatë të vogël daltë bronzi që datojnë që nga vit 2200-2050 para Krishtit.
mjetet nga epoka e vonë e bronxtë dhe armët janë gjetur edhe në dy vende në Llanharan, dhe Rhondda Cynon Taff.

_91300355_axebronzeagehoard

Një gërmues në vendin Coity ka gjetur dy krenat e sëpatës të vendosura nën një gur gëlqeror mbylli me një gur të madh.
Arkeologët sugjerojnë se grumbujt e këtij lloji u varrosën gjatë ceremonive fetare, ndoshta si dhurata për perënditë dhe perëndeshat.
Këto u gjenden në Llanharan në mars 2015, gjatë një gjurmimi për metale në tokë bujqësore.

_91298961_axe2
Ato përfshinin sëpata të veshura me bronz dhe dy majë shtize po ashtu veshur me bronzë , që datojnë që nga 1000-800 BC, gjetur në dy vende gjysmë kilometëre larg.
Museumi National i Wales shpreson për të blerë artikujt me Heritage Lottery-financuar për ruajtejen e thesareve.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close