Hubble gjenë një galaksi lentikulare

GREENBELT, Md, shtator 19 (i UPI) – Galaktika PGC 83677 shfaqet si një rruzull i ndritshëm i vetmuar në një cep tjetër të errët dhe të vetmuar të universit. Kohët e fundit, Hubble zbuloi një shkëlqim të butë, dhe të bardhë e një galaktike vendosur kundër një sfondi të yjeve të largëta dhe galaktikave.

hubble-spots-luminous-lenticular-galaxy

PGC 83677 është një lenticular, ose galaxy në formë lente, një formë urëlidhje e hendekut mes strukturave të galaksisë eliptike dhe spirale. Galaktika është e vendosur 300 vite dritë nga Toka, dhe të gjendet në konstelacionin Coma Berenices.

Në imazhin e sapo dalë nga Hubble, galaktika shfaqet si një aureolë e bardhë e butë që rrethon një qendër të ndritshme. Analiza e mëparshme e galaktikës unike sugjeron se rrethinat e saj janë relativisht të qeta, ndërsa një vrimë e zezë Supermassive Black tund emisionet X-ray intensive në qendër të saj.

Të gjitha galaktikat lenticulare kanë tipar të njëjtën fryrje bazë dhe strukturës disku përreth.

Për shkak se galaktikat lenticular dhe eliptike shfaqin kaq shumë ngjashmëri strukturore, disa astronomë kanë hypothetizu se galaktikat lenticulare janë një formë e evoluar e galaktikave eliptike – një galaktikë eliptike në transformim. Por astronomët kanë ende për të zhvilluar një model që shpjegon me sukses një kalim të tillë.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close