Ja në cilën orë ka filluar vjeshta sivjet…

E enjte, shtator 22, është data e ekuinoksit të vjeshtës, data e parë zyrtare e rënies. Ekuinoksi shënon ditën kur janë saktësisht 12 orë rreze dielli, dhe shënon ndryshimin e stinëve. Dhe me shkencën moderne, ne mund të ngushtojmë atë jo vetëm për ditën, por në minutë dhe më shumë.

ekuinox

Sezonat janë të shkaktuara nga animi i boshtit të Tokës, si udhëton Toka rreth Diellit. Boshti, linja imagjinare rreth të cilit planeti sillet, është në një kënd prej rreth 23 gradë larg nga ajo vertikale. Kjo do të thotë se në kohë të caktuara gjatë vitit, Poli Verior i Tokës është i theksuar në drejtim të Diellit, dhe në raste të gjendet larg.

Kur Poli i Veriut është vënë në drejtim të Diellit, ditët janë më të gjata dhe sezoni është verë, të paktën në hemisferën veriore. Kur Poli i Veriut është vënë larg nga Dielli, ditët janë më të shkurtra dhe sezoni është dimër.

Gjatë ekuinoksit, Poli i Veriut vëhet aq sanë drejtim të diellit,aq edhe larg nga ai. Është direkt në mes, që e bën ditën të shkurtë aq sa edhe të gjatë. Në fakt, emri ‘ekuinoks’ e është latinisht për “natën e barabartë” dhe nënkupton pikë në vitin kur dita është pikërisht e barabartë me natën në gjatësi.

Pra, kur ndodh kjo saktësisht? llogaritjet precize të shkencëtarëve kanë përcaktuar se, këtë vit, ekuinoks ka ndodhë saktësisht në 10:21 pm ET më 22 shtator, dhe në atë moment, vjeshta ka filluar zyrtarisht.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close