Shkencëtari suedez Lanner do të thyej një taboo.Ai po përpiqet të ndërhyjë në ADN-në e shëndetshëme të embrioneve njerëzore

“Loja” shkencore me embrionet e qenieve të gjalla ka filluar tashmë një kohë dhe siq duket ka shkuar bukur larg.Aq larg saqë Shkencëtari nga instituti Karolinas në Stockholm Suedi,Fredrik Lanner,ka njoftuar se po tenton që të ndrrojë gjenet në embrionet e shëndosha të njeriut në mënyrë që ta studioj se si gjenet rregullojnë zhvillimin e tyre fillestar.

dna-editing
Lanner, djathtas

Lanner do të shfrytëzoj teknikën CRISPR të cilën magazina Science në vitin 2015 e kishte shpallur fitore shkencore të vitit.Për të,në studimin e publikuar atëhere kishin shkruar ekspertet kinez ,të cilët kishin hulumtuar,ekskluzivisht në embrionet e dëmtuara të cilët kurrë nuk do të mund të zhvilloheshin në njeri.

CRISPR teknika shërben sikur një lloj gërshëre molekulare,me ndihmen e të cilës është e mundur të prjnë dhe modifikojnë gjenomin njerëzor.
Nëse këto plane bëhen realitet,Lanner do hyjë në histori si i pari shkencëtarë i cili e ka ndrruar embrionin e shëndoshë njerëzor.

Ai në një intervistë për npr.org/ ka thënë nëse vërtetë shkencëtarëve u shkon për dore të përcaktijnë se si funksionon sistemi i hershëm regulues i qelizës,atëhere do të munden të eliminojnë sëmundje të ndryshme njerëzore si atë të Parkinsonit,verbërime të ndryshme,diabetin.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close