Arkeologët zbulojnë qytetin masiv antik në Sicili,braktisur pas një masakre në lashtësi

Arkeologët kanë filluar gërmime të gjera të qytetit të vjetër nga kohë antike Selinunte, në Sicili, ku një sulm nga pushtuesit Afrikës Veriore 2.500 vjet më parë e shndërrua atë në një metropol të shuar fantazmë mbrenda një kohe që ishte qështje orësh. Ushqimet e braktisura me ngut dhe qeramika të pa djegura të kujtojnë vendin ku ato ishin braktisur në momentin e sulmit, duke e bërë qytetin një lloj “Pompeit greke” për hulumtuesit të cilët janë në gjendje për të gjetur eshtrat dhe për tu kthyer në një dritare shumë të vogël të kohës, raporton The Independent.

ancient

Në fund shekullit 5 BC, trupat Carthaginiane ,teritor nga Tunizia e sotme masakruan 16.000 banorët e Selinunte dhe morën më shumë se 5.000 burra dhe fëmijë si skllevër, duke e bërë qytetin të braktisur në një periudhë të shkurtër kohe. Arkeologët kanë zbuluar, për shembull, ushqim në shtëpi që u dogjën nga pushtuesit dhe enë gjysmë-ngrëna e të pa djegura dhe pllaka që nuk kishin mundur të vihen në furrë para sulmit. Përderisa puna më tej është duke u bërë për të përcaktuar se ku Selinunte e ka dërguar qeramikëne saj në mbarë botën, arkeologët tashmë e dini shumë për enët nga mbetjet e punëtorisë së tyre dhe kapelës fetare, e cila ishte e mbushur me hyjni, duke përfshirë Athenën e punëtorëve, Artemis, Demetrën, dhe Zeusin.
“Selinunte është i vetmi qyteti klasike nga koha e kulturës greke, ku i tërë metropoli ruhet ende, i varrosur kryesisht nën rërë dhe tokë. Prandaj na jep një mundësi unike për të zbuluar se si një qytet i lashtë” grek” ka funksionuar,” thotë Profesor Martin Bentz, udhëheqës i gërmimit.

proinformacion.com

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close