Kjo Cluster Galaxy është shtëpi e Shpërthimit më të fuqishëm Që nga Big Bangu!

Astronomët kanë përpiluar një imazh mahnitës të përbërë nga një shpërthim jashtëzakonisht i madh që është duke u mundësuar nga një prej vrimave të zezë më të mdha supermasive njohura për shkencën.

Shpërthimi është i vendosur në vorbull të galaktikës MS 0735.6 + 7421, e cila është e vendosur 2.6 miliardë vjet drite nga Toka. Siç është raportuar në ABC Science, një shpërthim në bërthamën aktive të galaksisë (AGN) shpërthim që ka qenë i vazhdueshëm për 100 milionë vitet e fundit, është duke u nxitur nga një vrimë zezë supermasive që është mbi 10 miliardë herë sa masa e Diellit tonë.

cluster

Astronomët kanë llogaritur se shpërthimi ka konsumuar tashmë rreth 600 milionë herë masën e Diellit tonë Ajo ka lëshuar energji të barabartë me qindra miliona breshëri rreze gama-një nga forcat më shkatërruese në univers. Prodhimi total i AGN e energjisë deri më sot është vlerësuar në 1055 Xhaul. Astronomët janë duke e quajtur atë si shpërthimin më të fuqishëm që ka ndodhur në universin e njohur, që nga Big Bangu.

Ky AGN ka qenë i njohur për astronomët që nga viti 2005, por imazhi i ri i përbërë, duke kombinuar X-ray, radio, dhe imazhe të dukshme të lehta, është duke ofruar një pamje të paparë të fenomenit.

Duke parë në imazhin e mësipërme, fluskat rozë tregojnë zbraztira të mëdha që masin një një rreth prej 600,000 vite-drite. Për krahasim, Galaxia jonë, Rruga e Qumështit, mat 100,000 vite-dritë në diametër. Këto zbrastira, të mbushura nga dy anë, zgjatur, flluska magnetike të elektroneve jashtëzakonisht me energji të lartë,e që kanë zhvendosur masë në vlerë prej mases një trilion diejsh, dhe tani rrjedhin “gjak” elektronet high-energy që janë zbuluar nga një grup i gjërë radioteleskopësh.

X-rrezet, të cilat tregojnë sipërfaqe të mëdha të gazit të nxehtë, janë zbuluar nga Observatori Chandra X-Ray dhe janë treguar në ngjyrë blu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS:
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close