Dështimet strukturore që në të ardhmen do e shkatërrojnë hënen e marsit Phobos

NASA. Ngushtica/prerje të gjata e cekëta që rreshtohen mbi sipërfaqen e Phobos janë shenja të mundshme të hershme të dështimeve strukturore që në fund do të shkatërrojë këtë hënë të Marsit .

phoboso

Orbitimi vetëm në 6.000 kilometra (3,700 milje ) mbi sipërfaqen e Marsit , Phobos është më afër planetit të saj se çdo hënë tjetër në sistemin diellor .Graviteti i Marsit tërheq Phobos ,më i madhi nga dy hënat të tij ,Me rreth 2 metra (6.6 këmbë ) çdo njëqind vjet . Shkencëtarët presin hëna të ndahet përgjysmë në 30 deri 50 milion vjet .

Modelimi i ri tregon se ngushticat në hënën e Marsit Phobos mund të jenë rezultat nga forcat tidale (efekt dytsorë i gravitetit)- tërheqja reciproke gravitacionale e planetit dhe Hënës . Fillimisht , shkencëtarët kishin menduar se ngushticat/prerjet janë krijuar nga ndikimi masiv që bëri krateri Stickney . Kredite : NASA / JPL – Caltech / Universiteti i Arizonës

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS:
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close