Edhe një “Stonehenge” në Rrafshnaltën e Golanit

GOLAN HEIGHTS (Reuters) – Një nga strukturat më misterioze në Lindjen e Mesme është Monumenti parahistorik nga guri i cili nuk u vu re ndër shekuj me radhë në një hapësirë ​​të zhveshur fushe në rrafshnaltën Golanit.
Gërmimet tani s’voni treguan se ishte një nga strukturat më të vjetra dhe më të mëdha në rajon.

A general aerial view shows a prehistoric stone monument, known as Rujm el-Hiri in Arabic, meaning "stone heap of the wild cat", as a paraglider surfs above it in this July 24, 2014 picture.  REUTERS/Chen Katz
I njohur si Rujm el-Hiri në gjuhën arabe, që do të thotë “grumbull guri e maces së egër”, kompleksi ka pesë rrathë koncentrikë, më i madhi më shumë se 152 m)i gjerë, dhe një dhomë masive e varrimit në mes. Emri i tij hebre Gilgali Refaim, ose “Rrota e gjigantëve”, i referohet një race të lashtë të gjigantëve të përmendur në Bibël.

19e76abda65121907f5671dd270db6c7

Është më shumë se 5000 vjet e vjetër, sipas vlerësimeve, duke e bërë atë bashkëkohës i Stonehenge në Angli. Ndryshe monumentit më të famshëm të ndërtuar me rreth 100 gurë të mëdhenj në krye me kapitelet e shtyllave, struktura në Golan është bërë nga grumbujt e mijëra shkëmbinjve të vegjël basalti që së bashku peshojnë mbi 40.000 ton.

“Është një vend enigmatik. Ne kemi një pjesë të informacionit, por jo të të tërë imazhin,” tha Uri Berger, një ekspert për varre megalitike nga Izraeli.
“Shkencëtarët vijnë dhe janë të habitur nga pamjet në këtë vend dhe thurin këtu teoritë e tyre.”

Askush nuk e di se kush e ndërtoi atë, tha ai. Disa mendojnë se kjo mund të ketë qenë një qytetërim nomad që u vendosën në zonë, por kjo do të kërkonte një rrjet të madh mbështetësish që nomadët mund të mos i ken pasur.

A general aerial view shows a prehistoric stone monument, known as Rujm el-Hiri in Arabic, meaning "stone heap of the wild cat", as a paraglider surfs above it in this July 24, 2014 picture.  REUTERS/Chen Katz

Mund të jrtë e një rëndësie Astrologjike. Në ditën më të shkurtër dhe më të gjatë të vitit – solstikun e qershorit dhe dhjetorit – Linjat e rrezeve të agimit të diellit barazohen me hapjet në shkëmbinj, tha ai.
Por vetëm nga ajri mund të shihet forma e saj e vërtetë,mbresëlënëse.

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close