Zhdukja masive nga e kaluara në mënyrë favorizuese spastroi speciet e mëdha!!

Gjatë periudhës Devoniane, rreth 400 milionë vjet më parë, speciet kurrizore bëheshin gjithnjë e më të mëdha, me pasardhës zakonisht më të mëdhenj se speciet parardhës. Por pas ngjarjes Hangenberg ngjarjes-një zhdukje masive që u zhvillua 359 milionë vjet më parë, duke shënuar kalimin nga periudha Devoniane tek periudha Mississippian ky trend përmbyset dhe vertebrorët fillojnë të bëhen më të vogël. Kjo tkurrje zgjati për të paktën 36 milionë vite të ardhshme.

Sand sculpture of dinosaur bones
Këto reduktime Madhësie nuk duket të lidhen me ndryshimet e temperaturës ose nivelet atmosferike të oksigjenit. Hulumtuesit që e identifikuan trendin nuk mendojnë se madhësia e vogël ishtë zgjedhur vetvetiu. Përkundrazi, ata sugjerojnë se ngarkesa të madhësis së vogël mbi tipare të tjera që janë përzgjedhur për të, por është vështirë ti gjesh në fosile, si normat e larta të riprodhimit si dhe kohët e shkurta të gjeneratës. Më të vegjël, kurrizoret shpejtë mbarështues -ujore, në këtë pikë momenti në kohë-u zgjeruan dhe shumëfishuan edhe në llojshmëri. Më të mëdha, kurrizoret me mbarështim të ngadalshmëm nuk e bëri dot.

Ka pasur pesë zhdukje masive të jetës në Tokë në një miliard e gjysmë vjetët e fundit. Në ngjarjet më të fundit zhdukje, si ato që kanë ndodhur në epokën e akullnajave vonë (126,000-12,000 vjet më parë), gjitarët e mëdhenj janë zhdukur në mënyrë favorizuese. Sigurisht që speciet e mëdha jan rikoperuar. Por ngjarje si kjo Hangenberg na mëson, tendencat që janë ndërprerë nga një ngjarje e shuarjes jo domosdoshmërisht vazhdojnë aty ku kan ngelur.

Sepse Kushtet e vështira u përzgjodhen për specie që mund të riprodhoheshin shpejtë.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close