Fizikania nga Harvardi  Lisa Randall,ka një teori të re se pse egzistojmë, ne!

Fizikania nga Harvardi Lisa Randall,ka një teori të re se pse egzistojmë, ne!

KA SHUMË TEORI SE PSE njerëzit egzistojn,një biologjist evolucionarë mund të mendojë se për shkakun e ngjashmërisë në mes të DNA sonë dhe primatëve tjerë dhe thotë sse ne kemi evoluar nga majmunët,tjetri,astrofizicist mund të menojë se komponentet e para kimike të tonat jan farkuar së pari në zjarrin nuklear të yjeve.
Por Lisa Randall një teoriciene e fizikës në Harvard University ka një përgjigje tjetër dhe të re për këtë të cilën e shtjellon në librin e saj “Dark Matter and the Dinosaurs.”

Harvard Physics Professor Lisa Randall speaks about her new book, Dark Matter and the Dinosaurs. The book explores how dark matter may be responsible for knocking out the dinosaurs. She is pictured in Jefferson Laboratory at Harvard University. Stephanie Mitchell/Harvard Staff Photographer

Në librin e saj të fundit, ajo pozicionohet me tezen se shuarja e dinosaurëve -që ishte e nevojshme për lindjen e njerëzve – është e lidhur me matein e zezë. Materia e zezë është çështje misterioze, e padukshme që astronomët vlerësojn se përbën 85% të të gjithë materies në universin tonë

2

Paleontologët kryesisht pajtohen se rreth 66 milionë vjet më parë një , trup gjigant 9-milje i gjatë, qiellor ka të ngjarë një kometë goditi Tokën. Përplasje e cila fshiu 75% të specieve të gjithë planetit, duke përfshirë shumicën e dinosaurëve.
Ndër të mbijetuarit ishin primatët të vegjël.Për 66 milionë vitesh të ardhëme këto primate u shumë fishuan, u rritën, mësuan të ecin në dy këmbë, dhe zhvilluan tru të madh.
Pra, çfarë e shtyri që gjigandi shkëmbor i hapësirës të përplaset me planetin tonë në vendin e parë dhe tu japë primatëve një shans për të lulëzuar?
Ajo mundtë kertë qenë vetëm një mundësi – ose fat, varet nga perspektiva juaj- por Randall do të pajtohej me të dyja këto ide.

Në librin e saj, Randall përshkruan materien, si formë Patty,paketuar dendur të errët brenda galaktikës sonë e cila mund të jetë përgjegjës për shfaqjen tonë si një specie.

Materies e zezë nuk ka qenë e zbuluar asnjëherë në mënyrë direkte. Megjithatë, ka prova të mjaftueshme për ndikimin e saj të madh gravitacional në universin tonë dhe se pjesa më e madhe e komunitetit shkencor pranon se materia e errët është një formë e materies misterioze që ne as nuk mund ta shohim e as prekim, por megjithatë ajo përshkon kozmosin.

Në përgjithësi, materia ezezë ka tendencë të jetë e përqendruar në aureolë të madhe rreth galaktikave si flluska gjigande. Por, Randall mendon se aty mund të jetë gjithashtu një disk ashtuquajtur disk i errët/zi në mes të yjeve, planeteve dhe reve e gazit në galaktikën tonë.

Nëse atje ka materie të errët në diskun hipotetik të Randall, atëherë qëndron arsyeja se disku ka një ndikim të fuqishëm gravitacionale mbi objektet për rreth tij – duke përfshirë edhe sistemin tonë diellor.

Por sistemi ynë diellor nuk është gjithmonë pranë diskut,e i cili është thelbi i teorisë Randall.

Përderisa sistemi diellor sillet rreth qendrës së Udhës së Qumështit – në të njëjtën mënyrë Toka rrotullohet rreth diellit – ajo lëviz lart e poshtë, ose luhatet, nëpër planin e galaktikës sonë. Dhe shkalla e kësaj lëkundje është shumë intriguese.

Më poshtë është një ilustrim i oscilimit të sistemit tonë diellor ku pika portokalli në drejtkëndëshin e ulët të majtë është dielli dhe vija e zezë në qendër është disku i errët:

4
-Një ekip i astronomëve bëri një vlerësim të përafërt të kësaj norme luhatjeje para përfundimit të këtij shekulli, duke llogaritur se sistemi ynë diellor kalon nëpër rrafshin e Rrugës së Qumështit për herë çdo 32 milionë vjet, që do të thotë se në qoftë se ka një disk të errët,e që ne kalojmë nëpër të njëjtin nivel.

Është Interesante, se ka prova që sugjerojn se zhdukje masive në të kaluarën e Tokës ka ndodhur brenda këtij harku kohor, ose një herë në çdo 25 deri në 35 milion vjet.

Është kjo ngjashmëri midis normës së zhdukjes masive dhe shkallës së oscilimit të sistemit tonë diellor nëpër galaktikë që bëri që Randall dhe kolegu i saj i Harvardit Mateu Reece së pari të sugjerojnë lidhjen në letëren shkencore të publikuar në revistën fizike the journal Physical Review Letters vitin e kaluar, dhe se Randall hulumton dhe shton shumë nga studimi në librin e saj.

Randall hypotheziton se kur ne jemi duke kaluar nëpër disk të zi, graviteti nga materia e zezë brenda ndikon në rajonin e jashtme të sistemit tonë diellor, i quajtur Oort re.

Rea Oort, ilustrohet më poshtë në të djathtë të qendrës, gjendet rreth dy vite dritë nga dielli dhe mendohet se përmban miliarda të objekteve të akulltë të paktën 12 milje të gjerë.

5

Nëse diçka 12 milje i gjerë goditTokën sot, kjo do të thotë fund i jetë ashtu si ne e njohim atë. Dhe Randall mendon se është pikërisht ajo që ndodhi me dinosaurët 66 milionë vjet më parë që hapi derën për evolucionin përhapjes së primatëve.

3

-Ndërsa është e pamundur për ta kthyer orën prapa, provimi i ekzistencës së diskut të errët do të avancojë në masë të madhe teorinë Randall.

Ajo është përpjekur për ta bërë këtë duke shikuar në shpejtësinë dhe drejtimin e yjeve në galaktikën tonë. Nëse yjet u zhvendosën në mënyra që nuk mund të shpjegohet nga sasia e materies së zakonshme, të dukshme rreth tyre, atëherë ajo mund të sugjerojnë praninë e diskut të errët.

Por kjo është një rrugë e gjatë. Ka rreth 100 miliardë yje në Rrugën e Qumështit, dhe gjuetia në materin e errët është tejet e ndërlikuar.

Ne kemi një duzinë apo më shumë detektorë funksionale nëntokësore, mbi sipërfaqen e Tokës, dhe në hapësirë – dhe asnjëri prej tyre nuk ka arritur ende për të nuhas një grimcë të materies së errët. Nëse ata e bëjnë, kjo do të ishte një hap i rëndësishëm drejt mbështetjes së hipotezës së Randall.

proinformacion.com

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close