Gluteni edhe një fajtor për shnetin tuaj të keq?!

FODMAP qëndron për oligosaccharidet e fermentueshëm, disaccharidet, monosaccharidet dhe polyolet.Thjesht,janë sheqerna të fermentueshëm e që nuk treten tërësisht dhe të cilat janë shkaktarë të problemeve të mëdha në sistemin e tretjes.

Ato quhenedhe “gluten të rinj’ sepse gjithnjë e më shumë flitet për ndikimin e tyre në shëndet e e cila është arsyeja pse njerëzit i largojnë nga dieta e tyre. Bakteret në sistemin tuaj të tretjes stimulojnë fermentimin e tyre që shkakton prodhimin e hidrogjenit i cili zgjeron zorrët dhe shkakton fryrje, dhimbje, kapsllëk dhe diarre.

Ushqimet që përmbajnë sheqerna të fermentueshëm në përgjithësi janë të shëndetshme, por edhe ushqimet e shëndetshme mund të shkaktojnë probleme në njerëz ,trupat e të cilëve nuk mund të tolerojnë gjëra të caktuara në to.

glutt

Perimet: karçof, shpargël, misër, lakër jeshile, bishtajore.

Frutat: mangot, nektarinat, pjeshkët, pjeprat, dardhat, kumbullat.

frute arrore: cashewët, pistacja.

Drithërat: thekër, bukë gruri, makarona gruri

Nëse dyshoni se shkaku i problemit tuaj mund të jetë vetëm intoleranca në sheqerna tëfermentueshëm, përpiquni për të shmangur ushqimet në këtë listë dhe do të shihni nëse simptomat largohen. Nëse kjo nuk ndodh,ahere kërkoni kujdesin mjekësor menjëherë për të zbuluar shkakun e vërtetë të problemeve.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close