Në shërbim të askujt...vetëm informacion!

Hulumtuesit sapo zbuluan një ishull të humbur në Egje

Një ishull i lashtë ku Athinasit dhe spartanët luftuan në vitin 406 para erës sonë është zbuluar nga një grup i gjeo-arkeologëve ndërkombëtar .

bademli katundi

Shkencëtarët, të udhëhequr nga hulumtuesit nga Instituti i Arkeologjisë Gjerman, ekzaminuan shtresa gurësh të nëndheshëm nga një gadishull i Detit Egje pranë fshatit Bademli në krahinën perëndimore të Izmirit të Turqisë dhe zbuluan se ajo ishte një herë një ishull. Bazuar në mbetjet arkeologjike dhe qeramikave të gjetura në fshat, arkeologët besojnë se kanë zbuluar qytetin e humbur e Kane, ku u zhvillua Beteja e lashtë e Arginusae. Kane ishte një qytet i lashtë në një nga tre ishujt Arginus; dy ishuj të tjerë ende ekzistojnë dhe sot quhen ishujt Garip.

“Nuk ishte e qartë se këto toka ishin në fakt ishujt Arginus që ne kërkonim, derisa u bënë hulumtimet tona”,tha Felix Pirson, nga Instituti i Atcheological gjerman.”Duke shqyrtuar mostrat gjeologjike të marra përmes metodës core-stërvitje, ne zbuluam se hendeku mes të ishullit të tretë të Arginus dhe tokës kontinentale në të vërtetë u mbush me dhe dhe gurë, duke krijuar gadishullin ekzistues.”

Güler Ateş, arkeolog nga Universiteti Celal Bayar, tha se portet në ishull dikur do të kishin qenë porte të mëdha.

“Është e kuptueshme se ky vend ishte si një stacion në mes të rrugëve të rëndësishme të tilla si Lesbos dhe Adramytteion [sot Edremit] në veri dhe Elaia [Zeytindağ], port kryesor i qytetit antik të Pergamon, në jug,” tha ai .

Beteja e Arginusae u zhvillua nga fundi i luftës 27-vjeçare të Peloponezit. Edhe pse athinasit fituan betejën, ekipet e 25 anijeve të Athinës kanë mbetur të bllokuara dhe disa prej komandantëve të betejës u gjykuan dhe u ekzekutuan për udhëheqjen e tyre të dobët, sipas një libëri mbi betejën nga historiania Debra Hamel.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close