Shkencëtarët sapo zbuluan objektin më të largët në sistemin tonë diellor

Astronomët kanë vu në shenjë atë që ata besojnë se është objekti më i largët në sistemin diellor – një planet xhuxh lëvizës rreth 9,5 miliard milje nga dielli.

larg planet

I quajtur V774104, objekti është diku nga 500 deri 1000 kilometëra- diku sa gjysma e Plutonit dhe rreth tre herë më larg nga dielli.

“Kjo është ajo eshumta që ne të gjithë dimë në lidhje me të”, ka thënë Scott Sheppard për Space.com.”Ne nuk e dimë orbitën e këtij trupi ,ende, sepse ne vetëm sapo zbuluam atë rreth dy javë më parë.”
Sheppard, një astronom në Institutin Carnegie për Shkencë në Uashington, DC, njoftoi për zbulimin javën e kaluar gjatë një takimi të American Astronomical Society’s Division for të Shkencave Planetare në Maryland. Objekti u gjet duke përdorur Japonisë 8-metra Subaru teleskopin 8 metërsh Japonez Subaru në Hawaii.

objekt larg

V774104 është rreth 103 herë më larg nga dielli sesa Toka, dhe mendimi fillestar i shkencëtarëve është se ai trup është pjesë e një grupi të rrallë të “sednoidësh,” objekte orbitat të cilëve ekzistojnë tërësisht jashtë Kuiper zonës dhe shtrihet në Oort Cloud, kufiri i sistemit tonë diellor.

Vetëm dy sednoidë jan konfirmuar deri më tani se ekzistojnë – Sedna dhe 2012 VP113 – por shkencëtarët dyshojnë se ka edhe më shumë.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS:
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close