Edhe diçka e re u zbulua në lidhje me “kushuririn” tonë misterioz,Denisovan!

“kushëri” ynë misterioz denisovan që shetiste në rrafshin e Siberisë dhe në Azinë Lindore, ka jetuar mijëra vjet krah për krah me njerëzit modern dhe Neandertalët dhe në një zonë shumë më të gjerë se sa besohej më parë.

denisovan

Çdo gjë që është gjetur deri më tani të këtij lloji janë pjesë e kockave nga gishtat dhe dy dhëmbë në një shpellë në Siberi. Tani gjenetitistja evolucionare Susan Sawyer nga izinstituti për Antropologji evolucionare”Max Planck” në Leipzig dhe kolegët e saj kanë arritur të nxjerrin ADN bërthamore dhe mitokondriale nga dhëmbët e gjetur, të parardhësit tonë.

Dhëmbët janë më të mëdhenj se të Neandertalëve si dhe të njerëzve modern që jetonin në të njëjtën periudhë. Dallimet në ADN e dy dhëmbëve treguan se njerëzit që u takuan dhëmbët i përkisnin ,jetuan që 60.000 vjet më parë – njëri para 50.000 deri në 70.000 vjet, dhe tjetri 130.000vjet. Kocka e gishtit i përkiste një denisovanu të ri.

Svante Paabo nga Institutiti “Max Planck” dhe kolegët e tij zbuluan se ADN-ja në një dhëmb të vjetër tregon kryqëzimin e specieve. Ai beson se ata janë të çiftëzuar me homininë tjerë në Azi, të tillë si Homo Erektus, por edhe me një lloj tjetër mbetjet të cilëve nuk janë gjetur.

Sa për pjesën e gishtit, shkencëtarët e kanë kuptuar më parë se ajo i përkiste një vajzë të re që ishte e ngjashëme me neandertalët, por ajo i përkiste një lloji tjetër.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS:
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close