Evolucioni fajtor për dhembjet e shpinës?

Evolucioni fajtor për dhembjet e shpinës?

Dhembjet e shpinës radhiten menjëherë pas infektimeve standarde të frymëmarrjes, dhe vlerësohet se këtë e kanë përjetuar rreth 80 për qind e popullsisë – dhimbje mesi, scoliosis, dhimbje kronike apo akute, të gjitha këto shfaqje të pa dëshiruara, megjithëse jo të dëmshme, mund të përfaqësojë një handikap të madh.

back-ache-at-work

Megjithatë, si ta spjegojmë këtë epidemi? Shumë besojnë se bllokadat e dhimbshme kurrizore janë të shkaktuara nga stresi dhe mënyra moderne e jetesës.

Shkencëtarët kanadezë, megjithatë, ofruan një shpjegim më ndryshe: ata besojnë se shkaku kryesor i kësaj patologjie qëndron në evolucionin tonë.

Në një prononcim për “IFL Science”, Kimberly Plomp, një paleontolog në Universitetin “Simon Fraser” në Vankuver, thotë se njeriu shumë shpejt, ndoshta shumë shpejt, ka kaluar nga katërkëmbësh në ecje me dy këmbë.

Rreth katër milion vjet më parë, specia njerëzore është zhvendosur kryesisht në dy këmbë, por vetëm dy milionë vjet më parë u bë ekskluzivisht dy këmbëshe.

Edhe pse ky afat kohorë mund të duket i madh, ai për evolucionin në të vërtetë është mjaft të shkurtër. Ky ndryshim i shpejtë në mënyrë lëvizjes mund të shpjegojë përhapjen e dhimbjeve prapa.

Privilegjin e ecjes drejtë, pra, dhimbjen që ndodh për shkak të presionit të trupit mbi shpinë, e cila ishte e përshtatur fillimisht lëvizjes në katërkëmbë.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close