Shqipëria ! Ah Kosova !

11960022_1029314050435528_7462773031605761449_n
Nga Fahri Xharra

 

Dy lule ,dhuratë nga perëndimi dhe Perëndia. Dy lule të cilat ende nuk po munden të bëjnë polenin e vet, që bletët e Europës të vijnë dhe të polenizojnë dhe aromën dhe mjaltin shqiptar ta shpërnadjnë më tutje. Dy lule të cilat kundërmojnë një erë të pa këndshme e që mbi to fëlliqen mizat më të gërditshme që i ka sajuar natyra. Shqipëria ! Ah Kosova !
Si është e mundur që ne si trashëgimtar të kemi gëzimin tonë shumë të shkurtër aq sa ëndrra e peshkut, që gëzimi i jonë të jetë i “gjatë “ sa jeta njëditore e pilivesës ? Pse ?
Janë shumë pyetje të cilave nuk iu di përgjigjën , por edhe shumë të tjerave nuk guxoj ti përgjigjem , se nuk i dihet , nuk jemi në Amerikë . Si tështë vendi bëhet kuvendi thoshin të parët tanë ; por ata e kishin dronë turkut plak pesëqind vjeçar pastaj ne të serbit njëqind vjeçar dhe të komunizmit 50 vjeçar.
Befasohemi për ditë e më shumë se si nuk mësuam asgjë nga historia ; jo ajo mijëra vjeçare të cilën me vetëdije të plotë e mohojmë ,por së paku nga ky shekull i fundit i pavarësisë -dhuratë nga Austro-Hungaria , apo ky dy dhjetëvjetësh dhuratë nga Europa e Amerika .
Shkas i shkrimit është lajmi shumë tronditës që vinte nga Italia : “Sonte ne Itali jepet ky reportazh qe quhet “Kaçaniku kryeqyteti i ISIS-it Europë”. Programi shifet nga miliona njerëz ne Itali,madje ka shikueshmëri edhe jashtë saj”..
A patëm nevojë qe Kaçanikun e Idriz Seferit ta quajnë ” “Kaçaniku kryeqyteti i ISIS-it Europë”? .
E dhe një herë ….nuk kam fjalë çka të shtoj . Se jemi dëshmitarë me gojë mbyllur se si e flakareshnim statujën e Skënderbeut , se jemi dëshmitar se Idriz Seferin e anatemuam mu aty , ku sonte fliste e tërë bota për ne. Marre ! Turpi nuk ka kufij , turpi nuk ka brirë . Ai është këtu në mes nesh .

“Nuk mund të mohohet se sot shqiptarët konsiderohen si “armiqtë” më të mëdhenj të serbëve. Në qoftë se këtë mund ta shpjegojmë lehtë me ngjarjet aktuale politike dhe me përshkrimin e “karakterit” të tyre nga mediat e pahijshme, është e nevojshme që më seriozisht të analizohen arsyet e përbuzjes së tyre që, ndonjëherë haptas e ndonjëherë fshehurazi, iu janë të ekspozuar gjatë gjithë shekullit XX. Intelektualët bashkëkohorë shkruajnë për shqiptarët kryesisht brenda stereotipit për urrejtjen e “lindur” të tyre ndaj serbëve dhe dëshirës për shkatërrimin e tyre, i cili është produkt i “tipareve”, “primitivizmit” dhe “grabitjes” së tyre dominuese. Autorët e vjetër, megjithatë, kanë insistuar edhe në një element. Kanë tentuar, mes tjerash, që të dëshmojnë se paaftësia e shqiptarëve për një jetë të pavarur shtetërore, përsëri vjen si pasojë e tipareve të tyre në “karakter”…. shkruan historianja serbe Olivera Milosavleviç. E na ? I trashim apo i tëhollojmë këto të thëna. Kush ma thot?
“…dhe këta bastarde te Tribalëve dhe Skordiskeve antikë, ketë Gege dhe ketë Toske, ketë meleze te tipave te ndryshëm antropologjike, kjo bande e përçare ne pesëdhjete dialekte plotësisht te pakuptueshme ndërveti ‘” shkruante Akademiku Mirosllav Kërlezhe duka na sqaruar mirë e mirë se cila ishte propaganda serbe kundër nesh. E ne nuk mësuam asgjë ; por e trashëm “zullumin” antikomb duke e paraqitur vetën me të vërtetë si” bandë e përçarë jo me pesëdhjetë dialekte” por me gegërishten toskërishten , kosovarishten etje. etj. Deshëm me këmbëngulje ta bindim botën se atë që e thotë serbi ne vetëm ia themi aminin. Apo jo?
“….këta lëkurëkuq (leshkuq fxh ) evropianë, intolerantë fetarë deri në ekstrem” edhe kjo e thënë na vinte si për kënaqësi , kur jazexhitë , ramiqat , qosiqët, krasniqët me m…. tërat e tjerë e tregonin pezmin e tyre ndaj vetvetës , kundër kombit duke na rradhitur në fundin e mbeturinave të popujve të civilizuar.

Kombi im , nuk është fundi por deshëm apo jo ,po i vjen fundi !

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close