Shkencëtarët:Universi ka një  “Kufi rezolucioni”!

Shkencëtarët:Universi ka një “Kufi rezolucioni”!

A është e mundur që ato galaktika të largëta janë vetëm shumë larg për tu parë ndonjëherë qartë? Ky është sugjerimi i studiuesve në Këshillin Kombëtar të Kërkimeve të Kanadasë, të cilët sugjerojnë se universi ka një lloj të “kufi rezolucioni,” që është, pika ku imazhet e objekteve qiellore të largëta nuk do të bëhen asnjëhere të qarta pa marrë parasysh se sa i madh teleskopi është .

universedd

Ky është një lajm i keq për astronomët, të cilët kishin shpresuar se në fillim të 2018 Teleskopi James Webb do të na japi një pamje më të qartë të qiellit. teleskopi Hubble pasur probleme me rezolucion për shkak të gabimeve të bëra nga njeriu në ndërtim, por kufijtë në teleskopin James Webb dhe te versionet ardhshme mund të jenë të lidhura shkencërisht.

Mendoni në këtë mënyrë: dritën që prej galaktikave të largëta udhëton në distanca të jashtëzakonshme për të arritur në lentet e teleskopët tanë. Nëse ka ndonjë gjë midis këtyre galaktikave dhe teleskopit vetë që pengojnë dritën përgjatë rrugës, ajo do të arrijë këtu e paqartë/turbullt – dhe nuk ka teleskop që do të jetë në gjendje për ta rregulluar atë.

Kjo mund të ndodhë në hapësirën e gjerë midis këtyre galaktikave për shkak të mekanikës kuantike. Më i vogli i skalores, i njohur si “Planck Scale,” fizika kuantike na tregon se hapësira është e mbushur me grimca që zhvillohen dhe shkatërrojnë njëri-tjetrin shpejt . Ndërsa këto reaksione janë shumë, shumë të vogla, është e mjaftueshme për të shkaktuar valëzime në strukturën hapësirë-kohë. Ashtu si drita që kalon përmes atmosferës së Tokës, drita nga këto galaksi të largëta dhe objekteve bëhet e shtrembëruar.

Derisa kjo mund të jetë lajm i keq për astronomët duke shpresuar për foto më të qartë të objekteve kosmike të largëta, i gjithë koncepti i mekanikës kuantike (dhe fizikës kuantike për këtë çështje) është ende një temë shumë e diskutueshme dhe debatuar. Kjo do të thotë se një parashikim i tillë mund të jetë i gabuar në qoftë se teoritë e pranuara aktualisht të fizikës kuantike janë të pasakta. Por në qoftë se ajo është e saktë, ajo vetëm na tregon se sa pak ne mund të dimë për universin tonë, në sajë të madhësisë së tij masive.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close