Prezenca ushtarake e kinës lëvizë drejtë Afrikës

Sipas një gjeneral i lartë amerikan Kina po krijon bazën e parë ushtarake në Afrikë, duke siguruar edhe një shenjë e mundësive të saj në rritje përtej Azi-Pacefic.

chinaphoto

“Ata janë duke shkuar për të ndërtuar një bazë në Xhibuti, kështu që do të jetë vendndodhja e tyre e parë ushtarak në Afrikë,” thotë Gjenerali i ushtrisë amerikane David Rodriguez, komandanti i Komandës amerikane të Jugut,për defense reporters.

Ka pasur spekulime ndër vite se Kina mund të krijojë një bazë në Xhibuti. Rodriguez tha se Kina ka nënshkruar një kontratë 10-vjeçare me shtetin afrikan.
Baza, tha ai, do të shërbejë si një qendër logjistike për Kinën që të jetë në gjendje të “për të zgjeruar shtrirjen e tyre.”

Ngritja e një bazë ushtarake në Afrikë i jep kuptim të përsosur pranisë së madhe ekonomike të Kinës në rajon, tha J. Peter Pham, drejtor i Qendrës Afrikane në Këshillin e Atlantikut. Baza do të jetë më e lirë se sa , aranzhimet aktuale të përkohshme të Kinës që lejojnë për ankorimin e anijeve në portin Xhibuti për të kryer patrullime detare, tha ai.

Baza gjithashtu i jep Kinës një pistë ajrore që mund të përmirësojë ndjeshëm kapacitetet e saj të grumbullimit të informacioneve mbi Gadishullin Arabik, Egjipt, Libi lindore dhe në Afrikën Qendrore.

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close