Në shërbim të askujt...vetëm informacion!

Ja sa fitojnë mesuesit nëpër botë

Nëse ju jeni një mësues në Luksemburg, ju jeni me fat

Duke përdorur të dhënat nga një raport i fundit të OECD, Forumi Ekonomik Botëror i ka bërë së bashku një tabelë e cila tregon 10 vende në të cilat mësuesit me 10 vjet përvojë e të cilët punojnë në institucionet publike në nivelin e mesëm dhe fitojnë më shumë.

Luksemburgu ishte nr 1 në listë. Atje, mësuesit me kualifikimet e lartpërmendura mund të fitojnë një pagë prej $ 99,900 – ose vetëm një grimë larg gjashtë shifrorit.

Në vendin e dytë, radhitet Gjermania, ku mësuesit fitojnë rreth $ 65,843. Ndërkohë, Shtetet e Bashkuara radhiten në vendin e gjashtë me $ 53,758.

Veçanërisht, shtatë nga 10 vendet në listë janë në Evropë. Tre të tjera janë SHBA, Australia, dhe Kanadaja.

mësuesit sa fitojn

Është ky , një dokument pune interesant nga Markus Nagler, Marc Piopiunik, dhe Martin R. West gjeti se cilësia e mësuesve u ngrit edhe gjatë recesionet në SHBA.

Faktori kyç këtu është se gjatë recesionet paga e një mësuesi është më tërheqës në krahasim me ato të ardhura të ulëta (të pritshme) në profesione të tjera. Prandaj, njerëzit që nuk kan mundur ndryshe kanë shkuar në mësimdhënie dhe kanë përfunduar duke u bërë mësues, sepse ata presin për të fituar më shumë në atë punë se sa në të tjerat.

Duke pasur parasysh këto të dhëna , autorët vurën në dukje se: “Motivimi i brendshëm duket të jetë me rëndësi të rendit të dytë në lidhje me efektet e rritjes së pagës së mësuesve në përzgjedhjen kur bëhet punësimi i një mësuesi më efektive.”

Dhe kjo sugjeron se në qoftë se mësimdhënësit janë paguar më shumë në raport me profesionet e tjera, ndoshta cilësia e përgjithshme e mësuesve do të përmirësohet sepse njerëz më të aftë do të zgjedhin për tu bërë mësues.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close