Çka është ftohja/Gripi dhe pse nuk ka bari shërues për të??

Ka më shumë se 200 virusë të ndryshëm për të cilët përdoret një term i përgjithshëm;ftohje.
Ftohja është një infeksion viral që sulmon traktin e sipërm respirator. Çdo fëmijë mund të ketë deri në 12 ftohjet në vit, edhe të rriturit e marrin rregullisht.

2015-02-12--20-00-52

Simptoma të ftohjes janë teshtimë, rrufë, dhimbje të fytit dhe kongjestion/rrjedhje e hundës. Fëmijët e vegjël mund të kenë edhe ethe. Në tre ditët e para ftohja është shumë ngjitëse dhe mund të përhapet në çdo gjë që është e kontaminuar me virusin. Ajo zgjat rreth një javë, edhe pse kolla mund të zgjat më shumë.

Virusi Rino, virusi corona, virusi Coxsackie – jan vetë disa nga shumë lloje të viruseve të ftohjes. Ata mbahen në qeliza adenoidësh në pjesën e pasme të fytit dhe me të shpejt riprodhohen dhe përhapen në të gjithë pjesën tjetër të traktit të sipërm respirator .

Edhe pse simptomat e ftohjet mund të trajtohen, bar për shërimin e përhershëm të saj nuk mund të gjendet, sepse ka shumë viruse që pësojnë mutacion shpejt. Kështu, koha e nevojshme për të zhvilluar një virus vaksinë mund të shndrrohet në mutacion të tillë që nuk do të jetë më i përdorshëm.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close