Bota do të ngelet pa ajër nëse Karboni nuk zvoglohet

Bota do të ngelet pa ajër nëse Karboni nuk zvoglohet

Kur përfaqësues të 195 vendeve u mblodhën në Paris për të arritur një marrëveshje globale për të zvogëluar emetimet e gazit, një studim i ri tregon se dështimi për të bërë këtë mund të lë botën në gulçim për frymë.

ngrohja

Bimë detare të tilla si fitoplanktoni janë vlerësuar se prodhojnë më shumë se gjysmën e oksigjenit atmosferik të Tokës, Sipas the National Oceanic and Atmospheric Administration. Për studimin, Sergei PETROVSKII, një profesor i matematikës së aplikuar në Universitetin e Leicester në Mbretërinë e Bashkuar, ka llogaritur se ngrohja globale e pafrenuar mund të ndikojë fitoplanktonin dhe kështu aftësinë e oqeanit për të gjeneruar ajër. Ai bëri modele kompjuterike për shikuar atë se çfarë do të ndodhë me aftësinë e fitoplanktonit për të bërë photosynthezën në temperatura të ndryshme.

Nëse oqeanet botëror të ngrohur me 6 gradë Celsius-e që është një mundësi reale, dhe nëse emetimet globale vazhdojnë më tutje pa ndërprerje-bimët e vogëla a do të ndalojn prodhimin e oksigjenit? sipas studimit, i cili u botua të martën në Buletinin e Biologji matematikore.

PETROVSKII thot se “nga 2100, toka në nivelin e detit mund të ketë nivele atmosferike të oksigjenit të krahasueshme me majën e malit Everest sot. “Dhe aq sa unë e di, njerëzit nuk mund normalisht të qëndrojë në Everest pa maska oksigjeni për më shumë se disa minuta” .

“Një tipar i veçantë i kësaj katastrofe është se do të ketë disa shenja paralajmëruese dhe ndryshime të vogëla para se të jet shumë vonë,” tha ai. Kjo për shkak se fitoplanktoni mund të vazhdojnë të prodhojë oksigjen dhe photosyntheize në nivele nën 6 shkallë të rritjes së temperaturës.

” një rritje nën 2-shkallë, ne ndoshta nuk do të shohim asnjë ndryshim;por rritja 4-shkallësh tashmë vetëm se do të ishte afër të rrezikshmes , “tha PETROVSKII.

CATEGORIES
Share This
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close