Nga libri ”Historia dhe përshkrimi i Shqipërisë së Epërme ose Gegërisë” (1814 – 1866)

Shkëputje nga libri ”Historia dhe përshkrimi i Shqipërisë së Epërme ose Gegërisë” (1814 – 1866)
i Louis Hyacinthe Hecquard,konsull francez në shkodër dhe kalorës i legjionit të nderit

Libri

Me përjashtime të rralla, shqiptarët nuk e ndiejnë nevojën për të mësuar, nuk e kuptojnë jetën intelektuale dhe e përbuzin atë te tjetri. (…) Megjithatë natyra i ka pajisur shqiptarët me një intelegjenc të rrallë. Ku, pra, e ka burimin mosprirja e tyre për studim dhe përmirsim moral? Nëse shqyrtojmë tallazet me të cilat është përballur Shqipëria, shtëngohemi t’ua atribuojmë atyre një pjesë të kësaj indiference.Në të vërtetë,e ndarë në tre besime,Shqipëria,më shumë se çdo provincë tjetër,u bë pre e një fanatizmi fetar,i cili,shumë më tepër se sa lidhjet e gjakut,i ushqeu kultet e ndryshme me përbuzjen,urrejtjen dhe xhelozinë ndaj njeri-tjetrit dhe shkatërroi kështu homogjenitetin e races.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close