A do shkojmë për të bërë lagështi agrare në planetin Mars më 2018 mu sikur Skywalkers në Tatooine nga filmi ‘ Star Wars ‘

Mbani mend filmin ‘ Star Wars ‘ dhe Luke Skywalker duke punuar me tezen e tij dhe xhaxhain në një fermë të në atdheun e tij të shkretë në Tatooine, duke u përpjekur për të thith lagështi nga ajri dhe toka për ujë për të bërë një jetë modeste. Dhe duket se agjencitë tona hapsinore ​​kanë hartuar gjëra të njëjta për ta bërë në mënyrë të ngjashme në Mars. New Scientist raportoi me (9 dhjetor) se duke filluar në vitin 2018, Agjencia Evropiane e Hapësirë ​s(ESA), në partneritet me agjencinë ruse të hapësirës, ​​do të fillojnë të kultivojnë sasi të vogla të ujit nga nën sipërfaqja e Marsit.

water mars

Një ekip i hulumtuesve nga Universiteti Suedez Luleå University of Technology, të udhëhequr nga Javier Martin-Torres, ndërtoi një pajisje të quajtur HABIT që do të bashkohet misionit explorues ExoMars të ESA në vitin 2018. pajisja do të, sipas faqes së internetit të ESA-së, të gjejë sasi të avullit të ujit në atmosferë, dhe çdo ndryshim që do ndodh gjatë ditëve dhe stinëve, si dhe rrezatimin në këtë zonë. Hulumtuesit besojnë se të dhënat nga NASA-s Mars Rover Curiosity sugjerojnë se ka rezervuare të ujit të lëngët vetëm nën sipërfaqen e planetit që avullohet gjatë ditës. Pajisja e ekipit do të kapë një pjesë të vogël të ujit të avullit dhe atë-rreth 5 ml në ditë, por në qoftë se funksionon metoda mund të jetë me lehtë për tu skaluar deri në diçka si te ferma e Skywalkers.

“HABIT mund të përshtatet lehtësisht në ‘‘water-farms’ për prodhimin e in-situ të burimeve”, tha Martin-Torres për New Scientist. “Ne do të prodhojë ujë të lëngët marsian , që mund të përdoret në eksplorimin e ardhshëm të Marsit për astronautët dhe për sera.”

Shpresojmë se astronautët e ardhshme në Mars nuk do të duhet të luftoj me Tusken Raiders, e Jawas apo pluhurin që kaplon çdo gjë, siç ishin normë në planetin e Skywalkers .Dhe gara do të jetë goxha e bukur,thoni ju.

CATEGORIES
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close