Astronomë nga Suedia dhe Meksika pretendojnë Super planet në skaj të sistemit tonë diellor

Shkencëtarët dhe astronomët amatorë kanë kohë që janë magjepsur nga mundësia e një “Planet X” në skaj të sistemit diellor që mund të shpjegojë disa anomali të dukshme në orbitat e planeteve si Neptuni dhe Urani. Megjithatë,se në vitet e fundit, astronomët kanë përjashtuar në masë të madhe mundësinë e një për egzistencen, e një planeti përtej orbitës së Plutoni.

trup1

Por grupe kërkimore nga Suedia dhe Meksika kanë dorëzuar tashmë dypara-kopje të hulumtimeve të arXiv që pretendojnë se kanë zbuluar një objekt masiv skaj të sistemit diellor. Duke përdorur vëzhgime nga një grupë e gjërë instrumentesh astronomike Milimetrike / submillimetrike nga Atacama në Kili gjatë vitit 2014 dhe 2015, astronomët vëzhguan një burim të ri,pikë “blackbody” që duket të jetë duke lëvizur në konjuksion me sistemin e yllit Alpha Centauri , rreth 4.3 vite drite nga Toka.

Autorët nuk besojnë se objekti i ri është pjesë e sistemit Alpha Centuari, megjithate nëse do të ishte kaq larg, një yll i tillë do të kishte qenë i ndritshëm mjaftueshëm për t’u parë më parë. Përkundrazi, ata ofrojnë disa shpjegime për objektin, të cilin një nga ekipet kërkimore e kanë quajtur “Gna.” Ndoshta, më së shumti, ata sugjerojnë të jet një “Super Tokë”, në një distancë prej rreth 300 njësish astronomike (AU) nga dielli, ose rreth gjashtë herë më shumë se Plutoni në aphelion tij. Një shpjegim tjetër është një “super-cool” xhuxh kafe (shumë i madh për të qenë një planet, shumë i vogël që të jetë një yll) në rreth 20.000 AU nga Dielli.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close