NATO shporrë Rusinë nga Ballkani

NATO shporrë Rusinë nga Ballkani

Me hyrjen e Malit të Zi në NATO,kjo aleancë do ta marrë primatin në Ballkan.Nga vendet që po mbesin e vetmja është Serbia ajo e cila nuk dëshiron të bëhet anëtare,shkruan në “The Economist”.
Kur Malit të Zi me 2 dhjetor iu bë ftesa për anëtarësim ,Moska reagoi e zemruar,e vetdijëshme se me këtë ndikimi i saj do zvoglohej dukshëm.

nato-vs-russia

Një dekadë e gjysmë pas mbarimit të luftës në Kosovë,Rusia dhe NATO vazhdojnë luftën për ndikim në Balkanin perendior.Edhe pse ushtria e Malit të Zi është e vogël,antarësimi i saj në NATO është e rëndësishme,sepse NATO me këtë ,pas Kroacisë,dhe Shqipërisë,merr edhe atë pjesë të bregdetit Adriatk.Me hyrjen e Malit të Zi ,ngelen rdhe katër vende që nuk jan anëtare të aleances.Maqedoninë e bllokon kontesti i emërit me Greqinë,kurse Bosnjën ndasitë e brendëshme .Kosova zyrtarisht nuk ka ushtri por që nga 1999 sigurinë e saj e ruan NATO kështu që mbetet vetëm Serbia ku aleanca nuk është e popullarizuar,për shkak të bombardimit të saj nga NATO.Shkruan “The Economist”.

The Economist ,konstaton se Serbia prezantohet si shtet ë mes të Rusisë dhe NATO-s,gjë që është larg së vërtetës.Serbia në janar ka nënshkruar IPAP marrveshjen e shkallës më të lartë të bashkëpunimit të vendeve që nuk jan anëtare me NATO-n.Që nga 20006 ushtarët e saj marrin pjesë në më shumë stërvitje ushtarake s’bashku me anëtarët e NaTO se sa me Rusinë,ndërsa BE është partner tregëtar dominant i Serbisë.Rusia edhe ma tutje gëzon popullaritet në mesin e serbëve dhe Malazezëve,por qeveritë balkanike në fushën e sigurisë gjithmonë do ta zgjedhin perëndimin.

Anja Filimonova nga fondi për kulturë strategjike në Moskë ka nxjerrë tezën se USA dhe NATO në qëllimin e tyre për ta shporrur Rusinë nga regjioni ballkanik,punojnë në krijimin e Shqipërisë së madhe.Dhe sipas saj”Popullata e veriut të Kosovës duhet larguar në mënyrë që forcat e SHBA dhe NATO-s të arrijnë Kopaonikun,dhe nga ajo pikë e lartë kryesore e regjionit tu mundësohet kontrolli jo vetëm i serbisë por edhe ma gjerë”.

CATEGORIES
Share This
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close