Hej,Europë,mos e kthe Kosovën e vogël në një problem të madh

Bloomberg

By Marc Champion

 

Zyrtarët në Bruksel këtë javë mund të rekomandojë se ukrainasit dhe gjeorgjianët duhet të jenë në gjendje të udhëtojnë në Bashkimin Evropian pa viza, vendosjen e një prejmjeteve më të fuqishme të bllokut për të bërë miq dhe për të ndikuar fqinjët.

Asgjë e llojit, megjithatë, është e pritshme për Kosovën. Përse?

Kjo ndoshta tingëllon si birrë e vogël: Kosova është një vend i vogël, dhe të udhëtimi visaless do të thotë e drejta për të vizituar për tre muaj, e jo të jetojnë ose punojnë. Por vendimi do të tregoj nëse -në mes tensioneve të ndryshme në kohezionin nga euro deri te refugjatët dhe shqetësimet mbi xhihadistët – BE-ja ende mund të ndjeki qëllimin e saj origjinal ; integrimin për ta stabilizuar kontinentin.

Në njëren anë është për t’u habitur se si BE-ja është duke i marrë parasysh rregullat më liberale të udhëtimit për këdo, duke pasur parasysh valën e ndjenjës izolacioniste, anti-emigrante që po përlanë Evropën tani. Ajo sugjeron se, njëherë për një herë, blloku është duke menduar në mënyrë strategjike për interesat e saj.

Çështja e udhëtimi pa viza për lehtësimin e tregtisë ndërkufitare dhe investimet. Biznesmenët turq, për shembull, janë ankuar për vite me radhë në lidhje me luftën e tyre për të për ti mbajtur klientët dhe madje ti vizitojnë filialet e tyre në BE, edhe pse Turqia ka pasur një bashkim doganor me bllokun që nga viti 1996, turqit ende kishin për të marrë viza për të vizituar .

Aftësia për të udhëtuar lirshëm gjithashtu i lejon njerëzit nga ata të korruptuar, shtetet jofunksionale të përjetojnë, ose të paktën të dëshmojnë, përfitimet e demokracisë dhe sundimin e ligjit. Kjo është një mënyrë për të lënë fqinjët ta dinë se ata nuk janë të përjashtuar nga klubi europian, por mund të shpresojnë për tu integruar dhe të përparojnë në qoftë se ata do të shkojnë në pastrimin dhe forcimin e institucioneve demokratike të tyre.

Vetëm shpresa e integrimit evropian është ajo që ka bërë të mundur për të filluar pajtimin e Serbisë dhe provincën e saj të dikurshme, pasi Kosova u shkëput në vitin 2008. Bashkëpunimi për të absorbuar konfliktet e ardhshëme është pikërisht ajo pse u krijua BE-ja për. Kosova është mbajtur nën një standard tjetër që nga fillimi. Kur është fjala për anëtarësim, që ndoshta është e pashmangshme: Pesë nga 28 vendet e BE-së nuk e njohin shtetësinë e Kosovës, kështu që deri sa të jetë zgjidhur kjo nuk mund të bëhet anëtare. Ndërkohë, Komisioni Evropian të hënën hapi dy kapitujt e parë të negociatave të anëtarësimit të Serbisë, duke përfshirë edhe normalizimin e marrëdhënieve të saj me Kosovën.

Kosova ka nevojë për të arritur udhëtimin pa viza për të mbajtur gjallë shpresën e saj të integrimit në BE . Megjithatë, asaj i janë dhënë pothuajse dy herë më shumë standarde se sa fqinjëve të saj për ti përmbushur, për të njëjtat kërkesa. Deri tani Shqipëria, Bosnja, Maqedonia dhe Serbia kanë siguruar udhëtimin pa viza, duke e lënë Kosovën në izolim të palumtur, në zemër të një rajoni që për BE-ja e konsiderohet të jetë edhe strategjik dhe i paqëndrueshëm. Pse është kjo zgjuarësi?

KUR MinistRI KosovOVAR për Integrimin Europian Bekim Çollaku ma tha këtë mua:

Zgjatja e ksaj situate edhe më tej do të ketë pasoja shumë serioze, jo vetëm se njerëzit do jenë më pak optimist për të ardhmen e tyre evropiane, por edhe në nxitjen e tyre për të kërkuar alternativa të tjera për të dalë nga ky izolim.

Këto alternativa, tha ai, kryesisht përfshijnë migrimit ilegal në BE, veçanërisht për të rinjtë të cilët janë gjithnjë e më shumë të hidhëruar në Evropën.

Problemi i shtirur me ofertën për Kosovën është kinse një mungesë e vazhdueshme në përpjekjet për përmirësimin e sundimit të ligjit dhe për të goditur krimin e organizuar dhe korrupsionin. Këto kritika janë vjelur mirë. Por hidhi një vështrim në hartës së kombeve për të cilat BE-ja ka dhënë, ose është gati për të dhënë, përfitimin e udhëtimit pa viza, që kanë nënshkruar në sundimin e tyre të ligjit, korrupsionit dhe kërkesat për krimin e organizuar:

eu 2
-Moldavi: Një nga politikanët më të fuqishëm të vendit u arrestua në tetor, si pjesë e një hetimi në një mashtrim bankar në të cilën më shumë se 10% e PBB-së e vendit është zhdukur. Kjo nuk nuk tregon më pak korrupsion se ai i Kosovës.

Ukrainë: prokurorët dhe gjykatat e Kosovës mund të jenë jo më pak të pavarura apo kompetente se sa ato të Ukrainës, sidomos pas marrjes së sundimit të ligjit dhe asistencës më të madhe të BE-së në historinë e misioneve të asistencës në ligj.

Kolumbia dhe Shqipëria: A ka Kosova me të vërtetë një problem më të madh të krimit të organizuar? Më shumë gjasa BE pranon se sfida të tilla të thella do të jenë punë në progres për vitet që vijnë.

As nuk është varfëria faktori skualifikues. Kosovarët janë më të pasur se moldavët apo ukrainasit. Dhe ata janë me siguri më pak kërcënues, me një popullsi prej 1.8 milion në krahasim me Ukrainën-prej 45 milion:

eu 3
Ndoshta frika është se kosovarët janë rrezik më i madh sepse do e kishin kaluar kufirin e tyre tre-mujor pa visa dhe do ishin zhdukur në ekonominë e zezë; apo se luftëtarët e Shtetit Islamik do të kalojnë në mesin e tyre – 232 persona nga Kosova, një komb me shumicë myslimane, besohet se kanë shkuar për të luftuar në Siri. Kjo është një shifër e lartë për frymë se çdo vend tjetër i BE-së. Këto janë rreziqe të vërteta, por në të dyja rastet, njerëzit që kanë vendosur të emigrojnë apo të depërtojnë e kanë bërë këtë tashmë. Nëse për asgjë tjetër , visaless/udhëtimi pa visa (edhe pse me pasaportë të kontrolluara) mund të zvogëlojë emigracionin e paligjshëm.

“Kjo është një dinamikë shumë e rrezikshme”, thotë Gerald Knaus, drejtor i Iniciativës Evropiane për Stabilitet, një think tank. “Ajo i ofron Kosovës jo perspektivë.Të izoluar, e varur nga importet, me normën më të ulët të punësimit për gratë në Evropë -. Cila është e ardhmja e saj?”

BE e mori vendimin për të njohur shkëputjen e Kosovës nga Serbia, e drejtë apo e gabuar. Tani ajo duhet ti sigurojë që të dyja të integrohen në BE-në së bashku.


 

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close