Në Bullgari gjendet ndërtesa më e vjetër në Europë e ndërtuar prej guri

18017517995601068491537967882112_v4_big

Në lindje të Bullgarisë në vendin e quajtur ”ujdhesa e madhe” në Liqenin Durankulak është gjetur ndërtesa më e vjetër dhe më e madhe në Europë e ndërtuar prej guri.E cila sipas shikimeve të para mendohet se daton diku në 7.500 vjet më parë.
Ndërtesa ka pasur një teritor prej 200 metrash katrorë.Ndërs arkeologët menojnë se ka pasur edhe një kat!Dhe menohet se është rrënuar nga tërmeti.

Gërmimet në këtë lokalitet që njiht edhe me emërin ”Troja e Dobrugjes” kanë filluar në vitet e shtatdhjeta të shekullit të kaluar kur edhe ishin gjetur artefakte që datojnë vitin 10.000 para eres së re.
Petar Zidarov nga ”universiteti i ri Bullgar” në Sofia thotë se ” përcaktimi i saktë i vjetërsisë së kësaj ndërtese do jetë puna më e vështirë”.

Dhe vazhdon ”Njerëzit që kanë jetuar në këtë lokalitet jo vetëm që ishin ndërtues të shkëlqyeshëm por edhe ndër të parët që kanë shkrirë metale,si bakri,dhe ari që nga to të bënin stoli dhe të i përdornin si mjete ndrrimi/shkëmbimi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS:
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close