A po punon Turqia fshehtas për ti krijuar armët e saja nukleare??

nuclearweapons1

Ka një përpjekje të shtuar kohëve të fundit të (Bundesnachrichtendienst – BND) Shërbimit informativ Gjerman ,në Turqi!Dhe jo nuk është vetëm për shkakun e krizës në Iraq dhe Siri,trafikimi i droges apo qenieve njerzore apo PKK por evidenca që Ankara po tenton të krijojë armë nukleare.
Listes së aspirantëve nuklearë që janë Iran, Saudi Arabia, Brazil, Egypt, Japan, Korea Jugore iu ka shtua edhe Turkia.
Shërbimet sekrete perëndimore tani pajtohen gjerësisht se:Turkia po punon me të madhe në dy drejtime;në krijimin e Armëve bërthamore si dhe në sistemet përcjellëse për to.
Mu sikur Irani edhe Turkia e ka fillua me një program të gjërë nuklear civil me arsyetim të nevojes së madhe energjetike.
Në vitin 2011 Turkia kish bërë një kontratë $20bn me kompaninë Ruse ROSATOM për ndërtimin e një Reaktori të madh.Dy vjet ma vonë edhe një marrveshje e ngjashme ish arrirë me një konsorcium Japonezo-Francez po ashtu me kosto $22bn.Erdogan ka paralajmëruar edhe një plan tjeër i cili do zhvillohej nga personel vendorë,turk.Nëse do ngelej me kaq,mirë por sipas analizave Turkia në kontinuitet i ka hapur deren opcionit nuklear ushtarak.
Turqia dëshiron të krijojë mundësi që reaktorët të i drejtojë vet me uranium të pasuruar dobët,dhe që shufrat e shpenzuara të karburantit të i përpunojë vet.E kjo nga ana tjetër do të thotë se Turqia ka për qëllim për ta pasuruar uraniumin,të paktën në një nivel të ulët.

AES_140213
Turqia do të mbajë opsionin për të drejtuar reaktorët me vetë uraniumin e tij të ulët pasuruar dhe duke ripërpunuar shufrat shpenzuar të karburantit vetë. Kjo, nga ana tjetër, do të thotë se Turqia ka për qëllim për të pasuruar uranium, të paktën në një nivel të ulët.
Dhe nuk do ngelet me kaq. Mundësia për të siguruar uranium të pasuruar nga tetë reaktoret rënë dakord aktualisht-Turqia po planifikon njëzet e tre projekte të reja në total-dhe kjo tregon qëllimin e përpjekjeve për pasurim të parashikuar nga ana Turke.Rruga e Turqisë që do marrë është qartë: të ndjekë hapat e Iranit
Natyrisht që Turqia e ka demantuar me forcë se ka për qëllim të pasurojë uranium
Megjithatë, Turqia ka deklaruar në shumë raste se ajo gjithmonë do të këmbëngulë për “të drejtat” e saj që rrjedhin nga Traktati i Mospërhapjes Bërthamore (NPT), dhe sa i përket pasurimit për përdorim paqësor është plotësisht ligjore.

Motivet e Turqisë për refuzimin furnizimit të vazhdueshëm të uraniumit nga partnerët e saj ruse dhe japoneze-franceze mund të duket e dyshimtë; refuzimi i saj për kthimin e shufrave të shpenzuar të karburantit për në vendet e origjinës së furnizimit është katastrofike, dhe lejon për vetëm një përfundim: Turqia është vendosur në prodhimin plutoniumit për të bërë armë.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close