NASA Curiosity Rover gjen grumbujt të silicës në Mars

 

Në një gjetje që sugjeron “aktivitetin e konsiderueshëm të ujit” në Mars, NASA thotë se rover i saj Curiosity ka gjetur përqëndrime shumë të larta të silicës,i njohur edhe si silicon dioxide, në planetin e kuq. Agjencia thotë se ajo gjithashtu gjeti “një mineral të quajtur tridymite, të rralla në tokë dhe kurrë i parë në Mars.”

silicon dioxide-silica

silicon dioxide-silica

 

Zbulimet u zhvilluan në Malin Sharp, ku Curiosity ka shpuar në një shkëmb të quajtur “Buckskin” për të gjetur tridymite, dhe ku ajo përdori “ChemCam” laserin e saj për të matur nivelet e larta silicës. Gjetjet rastësishëme ka çuar studiuesit për të marrë hapin e rrallë për ta urdhëruar Curiosity për të ripërshkuar rrugën e saj për të mësuar më shumë.

silica

Shpjegimet për nivele të larta të silicës “Të gjithë kërkojnë aktivitetin e konsiderueshëm të ujit”, thotë Jens Frydenvang i Los Alamos National Laboratory dhe Universitetit të Kopenhagës. Ai shton: “dhe në Tokë depozitat e larta të silicës janë shpesh të lidhura me mjedise që ofrojnë mbështetje të shkëlqyer për jetën mikrobike.”

 

 

CATEGORIES
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close