Vrimat e zeza të rrethuara nga disqe të trasha në forme krofneje!

Vrimat e zeza më masive në univers janë të rrethuar shpesh nga ,disqe të trashë si krofne-formësuar të gazit dhe pluhurit. Ky material si krofne, thellë në hapësirë në fund të fundit ushqen rritjen e vrimave të zeza fshehur brenda. Deri kohët e fundit, teleskopët nuk ishin në gjendje të depërtojnë në disa nga këto” krofne”, të njohura gjithashtu si Tori.

b hle-nasa

Me vizionin e saj X-ray, NuSTAR u futen kohët e fundit brenda në një nga dendësitë më të thella të këtyre formë krofnesh që rrethojnë një vrimë të zezë supermasive. Kjo vrimë e zezë qëndron në qendër të galaktikës spirale të mirë-studiuar të quajtur NGC 1068, që ndodhet 47 milion vite dritë larg në konstelacionin Cetus. Vëzhgimet zbuluan një jo elegante, “krofne” kozmike.

Credits Image: NASA / JPL-Caltech

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close