Misioni kinez në hënë ka zbuluar një tip të ri të gurëve hënor

Pas zbulimeve të misioneve amerikane dhe ruse,në hënë tani edhe Kina pretendon se ka bërë zbulime të reja dhe ndryshe në hënë përmes misionit të saj explorues i quajtur rdhr “Jade Rabbit”.

jade rabbit
Shkenctarët kinez kanë raportuar në një studim të publikuar të marten në Nature Comunications se Jade Rabbit ka zbuluar një tip të ri të gurëve në Hënë.Me kompozite të ndryshme nga ata të identifikuar nga Apollo e SHBA dhe misionit Rus në hënë.

“Ne kemi njohur një lloj të ri të basaltit hënor me një përmbledhje të veçantë mineralesh krahasuar me mostrat nga Apollo dhe Luna, dhe meteoritet hënore,” vuri në dukje studimi. “Informacioni kimik dhe mineralogjik i anës ku ka aterruar CE-3 siguron fakte të reja në terren për aktivitete vulkanike nga kohë më të reja në hënë.”

Zbulimi mund të ketë implikime të mëdha për të kuptuar se si hëna është formuar. Edhe pse Misionet e mëparshme në hënë poashtu kanë mbledhur mostra nga shkëmbinjt dhe është vërtetuar të jenë bazalte hënor, këto u zbuluan në një rajon të ri të madh të quajtur Mare Imbrium, e cila u formua 2.96 miliardë vjet më parë, sipas Christian Science Monitor.

CATEGORIES
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close