Shkencëtarët kanë zbuluar se si truri juaj zgjohet nga gjumi

Shkencëtarët kanë zbuluar se si truri juaj zgjohet nga gjumi

Era e kafes dhe ushqimet e mëngjesit kanë qenë prej kohësh meritor për zgjim edhe kokat më të përgjumura nga shtretërit e tyre, por tani, shkencëtarët besojnë se ata kanë një shpjegim shkencor më konciz për mënyrën se si truri juaj në fakt e zgjon trupin tuaj. Hulumtimi i ri nga Universiteti i Bernës sugjeron zbulimin e “një mekanizmi i cili është përgjegjës për zgjim të shpejtë nga gjumi dhe anestezia në tru.” Shkencëtarët besojnë se gjetjet e tyre mund të jain rrugën e zgjedhjes së “strategjive të reja për trajtimin mjekësor të çrregullimeve të gjumit dhe rikooperimin e ndërgjegjes në gjendje vegjetative. ”

Woman-wakeup

Duke pasur parasysh çrregullime të gjumit në të gjithë botën, Profesor Antoine Adamantidis dhe ekipi i tij janë të tronditur nga implikimet e mundshme që mbart puna e tyre . Së bashku me kolegët studiues Carolina Gutierrez Herrera, ekipi Adamantidis ” ” ka identifikuar një qark të ri në trurin e minjve aktivizimin e të cilit e shkakton vigjilenca e shpejtë, ndërsa frenimi saj thellon gjumin. “Kur ata stimuluan këtë qark të sapo gjetur , të vendosur në mes hipotalamusit dhe thalamusit, ata zbuluan se ata mund ta ndërprejnë gjumin e lehtë.

Duke përdorur një teknikë të njohur si optogenetics, e cila ka qenë përdorur mjaft shpesh në kërkimiet nervore të kohëve të fundit, studiuesit përcaktuan se qarku mund të shërbejë si një “objektiv i ri terapeutik për çrregullime të gjumit.”

“Ky është [një] zbulim emocionues,që me qasje terapeutike të shërohet nga një gjendje vegjetative ose nga një gjendje minimale e ndërgjegjëjes janë mjaft të kufizuara,” tha Adamantidis. Ai dhe Herrera besojnë se puna e tyre mund të çojë në përparime që lejojnë trajtimin më të saktë të çrregullimeve të gjumit. Për më tepër, ekipi mund të jetë në gjendje të krijojë një metodë për të sjellë pacientët nga gjendja e ndërgjegjëjes minimalie .

Megjithatë, vë në dukje Adamantidis, ka shumë punë ende për t’u bërë në këtë fushë. “Edhe pse ne kemi bërë një hap të rëndësishëm përpara tani, ajo do të marrë disa kohë para strategjitë e reja terapeutike do të jenë të dizajnuara në bazë të rezultateve tona,” tha ai.

CATEGORIES
Share This
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close