Shkencëtarë mendojnë se ma në fund e kanë zbuluar se si ka filluar jeta në Tokë

Për origjinën e jetes në Tokë janë dhënë shumë mendime shkencore jo shkencore dhe më e njohura nga to është Teoria e Darvinit,mbi evolucionin.
Tani shkencëtarët kanë dalë me një ide e cila sipas tyre mbështetë teorinë e Drvinit për krijimin e jetës në Tokë.Sipas këtyre shkencëtarëve jeta në Tokë ka filluar kur planetin tonë e kanë “bombarduar” meteoritettë cilët kanë rënë në Tokë në ‘liqej të vegjël’.Mu në ata liqej kanë zënë fill format e para të jetes,e jo në oqeane ,si është menduar ma parë.

Zanafilla e jetës në Tokë është njëra nga misteret ma të mëdha me të cilën është ballafaquar njerëzimi.Në disa vjetët e fundit shkencëtarët kanë përkrahur idenë se jeta në Tokë ka filluar përkrah hapjeve vullkanike në fund të oqeaneve.Megjithate ,hulumtimet e reja mbështesin teorinë e Charles Darwinit nga viti 1871,se krijesat e para të gjalla kanë zënë fill ‘në njërin nga liqejt e ngrohtë me shumë amoniak dhe kripë fosfori’.
Megjithate këtë ide tek tani e kanë vërtetuar shkenxëtarët nga Universiteti McMaster në Kanada dhe ata nga instituti Max Planck,në Gjermani.Në mënyrë që ta kuptojmë zanafillen e jetës,na duhet ta dimë se cilat ishin kushtet që kanë mbretruar në Tokë para disa miliarda vitesh”,njëri nga autorët e studimit,dr Tomas Hening.

“Siq edhe studimi ynë tregon,astronomia ofron të gjitha pë/rgjigjet kyqe në këtë pyetje.Detajet për ate se si është krijuar sistemi Diellor në mënyrë të drejtpërdrejtë kanë ndikuar në prejardhjen e jetës në Tokë”.
Jeta në Tokë ka filluar në mes të 4,5 deri në 3,7e amoniak dhe miliardë vjet,kur një meteorit i vogël me cianid hidrogjeni ka rënë në njërin nga liqejt e vegjël.
Sipas llogarive del se molekulat e para të acidit ribonukleik,kanë zënë fill përgjatë kësaj faze,ndërsa kurë liqejtë janë thare,kanë formuar zingjire t[ gjatë.Këta zingjire të gjatë kaë vazhduar të zgjaten përgjate ciklusave “të thatë dhe të lagshtë”,në Tokë dhe në një nga kushtet e duhura ,spontanisht janë riprodhu.Ato molekula kanë përmbajtë kodet e para gjenetike në planetin tonë.

CATEGORIES
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close