Në shërbim të askujt...vetëm informacion!

DNA Irlandeze i ka rrënjët në Lindjen e Mesme dhe nga Rusia Jugore,tregon studimi

Një analizë e tërë-gjenomit nga hulumtuesit në Dublin dhe Belfast tregon se fermerë nga epoka e gurit sollen drithëra nga Lindja e Mesme , qeramikën dhe bagëtinë, në Irlandë, së bashku me tendencën për flokë dhe sy me ngjyrë të errët.

gen irlandez

Këto u pasuan më vonë nga kolonët nga Rusia jugore, të cilët sollën aftësi të përpunimit bakrit , dhe gjithashtu shtoi tolerancën për qumësht në arkën gjentike në moshë të rritur .

Është menduar se emigrantët nga Epoka së Bronzit kanë sjellë tendenca gjenetike për sytë blu, si dhe trashëgeminë e çrregullimit të gjakut,haemochromatosis , i cili është veçanërisht i përhapur në njerëz me prejardhje irlandeze.

Provat gjenetike për gjetjet janë mbledhur nga kockat e një gruaje e cila jetoi rreth 5000 vjet më parë në Ballynahatty, në afërsi të Belfast, së bashku me eshtrat e dy njerëzve që jetuan 3000 deri 4000 vjet më parë në Country Antrim.

“Ishte një valë e madhe e ndryshimit të gjenomit që përfshiu Evropën nga lart Detit të Zi në në Evropën e epokës së bronzit dhe ne tani e dimë se fshiu të gjithë rrugën deri në brigjet e ishullit të saj më perëndimi”,tha Dan Bradley, profesor i gjenetikës së populacionit në Trini College- Dublin , për The Guardian.

Studimi i ri duket se konfirmon teoritë e bazuara mbi zbulimet arkeologjike të mëparshme, duke treguar se në vend të konkurrimit me irlandezen origjinale, emigrantët në fakt u bënë irlandez.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close