Nëse objekti i çuditshëm në formë cigare në sistemin tonë diellor “mund të jetë një sondë aliene “, mbetet për tu parë ,thonë shkencëtarët

Një ekip hulumtuesish, përfshirë Stephen Hawking, po heton nëse objekti i parë i njohur nga jashtë sistemit diellor përmban shenjën e parë të jetës përtej planetit tonë.
Duke përdorur Robert C. Byrd Green Bank Teleskop në Virxhinian Perëndimore, shkencëtarët me projektin prej 100 milion dollarësh të hulumtimit do të vëzhgojnë një asteroid të quajtur ‘Oumuamua’ për 10 orë të mërkurën.
Sipas faqes së internetit të projektit, ‘Oumuamua, një furacak misterioz është zbuluar kohët e fundit duke lëvizur me shpejtësi përmes sistemit diellor, i cili zbulua nga projekti Pan-STARRS në Universitetin e Hawaiit në tetor 2017-të, kur kaloi nga Toka në rreth 85 herë distancën Hënës – një hedhje guri në terma astronomike.

‘Oumuamua, i njohur zyrtarisht si 1I / 2017 U1, është objekti i parë i zbuluar në sistemin diellor që duket se ka origjinën nga një sistem tjetër yjor. Shpejtësia e tij e lartë – 196,000 mph në kulmin e saj – sugjeron se nuk lidhet gravitativisht me Diellin dhe se do të vazhdojë udhëtimin e tij përsëri në hapësirë ndëryjore.
Objekti nxiti interesin sepse ka një “strukturë shumë të pazakontë” për një asteroid, i cili mund të jetë i rrumbullakët, jo i gjatë dhe i hollë. Forma e Oumuamua është përshkruar si “një formë e zgjatur e purove, me gjatësi prej qindra metrash, por me gjerësi dhe lartësi ndoshta vetëm një e dhjeta sa është i gjatë”.

Sipas një deklarate të lëshuar nga Breakthrough Listen, “Hulumtuesit që punojnë në transportin e hapësirës në distancë kanë sugjeruar më parë se një formë puro ose gjilpëre është më e mundshme të arkitekturë për një anije kozmike ndëryjore, meqë kjo do të minimizonte fërkimet dhe dëmtimet nga gazi ndëryjor dhe pluhuri. Ndërsa për një origjinë natyrore ka më shumë gjasa, aktualisht nuk ka asnjë konsensus mbi atë se çfarë origjine mund të jet, dhe Transparenca pozicionohet mirë për të shqyrtuar mundësinë nëse ‘Oumuamua mund të jetë një artifakt.’

Fushata e vëzhgimit do të fillojë të mërkurën më 13 dhjetor në orën 3:00. EST dhe do të vazhdojë nëpër katër banda radio, nga 1 në 12 GHz, për një total prej 10 orësh.
Nëse objekti është i një arti të huaj, mbetet për t’u parë, por shkencëtarët në dukje kanë ofruar një paraqitje të shkurtër në eksitim dhe optimizëm të tyre me emrin e tyre – “Oumuamua është një term Hawaiian që do të thotë përafërsisht një lajmëtar që arrin përpara.”

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close