Anije e lashtë egjiptiane është zbuluar në afërsi të piramidave

Cairo (AFP) – Arkeologët Çeke kanë zbuluar një anije të lashtë funerary pranë piramidave Abusir në jug të Kajros, thanë zyrtarët të mërkurën, në një zbulim që mund të hedhë dritë mbi ndërtimin e anijeve në Egjiptin e lashtë.

check mastaba

Zbulimi i skeletit më shumë se 4500-vjeçare të vjetër e anijes nga druri, të cilat arkeologët besojnë se i përkiste një anëtar të shquar të shoqërisë, është bërë në varrezat e jugut në Abusir , thuhet në një deklaratë të ministrisë së antikiteteve.

Ndërsa anëtarët e ekipit ishin duke hapur një mastaba apo varr të lashtë, ata gjetën pjesë 18-metra të gjata (59 këmbë) të anijes së mbuluar me rërë dhe të shtrirë në një shtrat të gurëve, tha ministria.

“Ky është një zbulim shumë i pazakontëkur dihet që anijet e një madhësie dhe të ndërtimit të tillë gjatë kësaj periudhe janë rezervuar vetëm për anëtarët e elitës së lartë të shoqërisë, të cilët zakonisht i përkisnin familjes mbretërore”, tha drejtori i misionit të Çekisë në deklaratë.

Mbetjet u gjetën të varrosur pranë murit jugor të mastabas , duke treguar “pozicion të jashtëzakonshëm social të pronarit të varrit”, tha Miroslav Barta,nga ekipi Çek i misionit arkeologjik.

Gjatësia e barkës dhe qeramika e gjetur në të, tregon se ajo mund të jetë nga fundi i tretë ose fillimi i dinastisë së katërt, tha ministria.

“Këto pika druri iu bashkuan shtylla prej druri të cilat janë ende të dukshme në pozitën e tyre origjinale. Jashtëzakonisht,mirë rëra shkretëtirës e ka ruajtur dërrasën e dyshemejes nga fibra bimore e cila mbulon anësorët edërrasës,” thuhet aty.

“Është me të gjitha kuptimet një zbulim i jashtzakonshëm”tha Barta.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close