A është e vdekur galaxia jonë?!

Tanimë veqse e kemi të qartë se edhe formacionet më të mëdha në univers,siq jan galaxitë vjen një ditë dhe shuhen/vdesin.E edhe kjo e jona “udha e qumshtit” ndoshta vetëm se është galaksi e vdekur,e cila mu sikur zombie është aktive në gjithësi.

Galaxy-milky

Ajo fqinja jonë galaktike,Andromeda vetëm se është e tillë.Ajo ka vdekur para ca miliarda vitesh,por e cila vetëm para pak kohësh ka filluar të jap sheja të shpërbërjes.Siq duket galaksitë mud edhe të zhduken,në fakt të ndalojnë të shndrrojnë gasin në yje,dhe këto sikur Andromeda vdesin në tempo të ngadalshme,që zgjatë miliarda vite.Si dhe pse galaksitë ndalojn së formuari yje dhe ndrrojn morfologjinë dhe formë është një nga pyetjet me të cilen merren astrofizikanët intergalaktik!

Galaksitë ndahen në të tilla të cilat jan me formë pirale dhe plot dritë të kaltër,e cila rrjedh nga yje të reja me jetëgjatësi të shkurtër eliptike me shkëlqim të ngrohtë dhe me yje të vjetra me masë të vogël.Megjithatë kërkimet e fundit ,ka treguar se egzistojnë edhe shumë variante kalimtare,dhe kështu egzistojnë galaksi të kuqe të cilat nuk jan eliptike,dhe aso blu të cilat nukjan spirale.Jan parë edhe galaksi me nuancë”të gjelbërt” në të cilat është në proces e sipër krijimi i yjeve të rinj të cilët ngadalë shuhen,por ende zgjatë procesi i formimit të atyre që shumë kohë më parë e kanë filluar.

E tillë është edhe Andromeda,galaxia zombie në të cilën yjet e reja formohen ngadalë,ndërsa procesi i vdekjes së saj ,sipas gjasave ka filluar para shumë miliardë vitesh.Shumë më vështirë është të përcaktohet se çfarë po ndodhë në galaxinë tonë,e cila poashtu ndoshta është në proces të shuarjes,por përshkak se gjendemi në të,vështirë i masim cilsitë e saja,siq mund ta bëjmë me galaxitë tjer.Megjithat është e mudur që edhe “udha e qumshtit” është si Andromeda ,zombie galaxi e cila ka filluar të shuhet miliarda vite më parë.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close