Gjermanët ia dolën.Krijuan “Diellin Artificial”

Kancelarja gjermane Angela Merkel,ka aktivizuar sot test fusion reaktori në institutin Max -Planck në greifswald,të ashtuquajturin “Diell artificial”.Aktivizimi është bërë më 15:20,me injektimin e idrogjenit të pastër në një makinë e cila tregon një hap të rëndësishëm në krijimin e energisë së pastër përmes fusionit nuklear,proces i cili ndodhë në vet yjet.

gjerman sone

Plazma e krijuar përmes fusionit nuklear ka zgjatur vetëm disa milisekonda,e që është një sukses i jashtzakonshëm.E në vitin 2020 ,shkencëtarët Gjerman planifikojn që ta zgjasin punën e reaktorit në 30 minuta .

Reaktori i parë i cili do të prodhonte energji elektrike nuk do të lëshohet për punë edhe për dekada me radhë,sepse kushtet për fusion jan jashtzakonisht dramatike dhe për këtë arsye është e nevojshme përsosja e teknologjisë së mbrojtjes dhe përmirsimin e mënyrës së kontrollimit të procesit të përgjithshëm.Njëherë kur të përsoset teknologjia ,fusioni do të përbëjë mënyrën më të lirë dhe ma efikase të krijimit të energjisë elektrike,e e cila do ta zavendësoj tash për tash të pa zavendësushmin qymyr!

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close